Magsjuka utomlands – så undviker du turistdiarré och dessa länder är värst

Vi ska inte överdriva riskerna med att få magsjuka utomlands. Många svenska är oproportionellt rädda för att drabbas av magsjuka på semestern i utlandet. Ångesten över detta kan i sig leda till en orolig mage, och dessutom påverkar det ju den positiva upplevelsen av resan. Men därmed inte sagt att man ska vara dumdristig. Alla som någon gång drabbats av en rejäl magsjuka på semestern vet precis hur dåligt man kan må. Dessutom kan ju magsjukan förstöra hela semestern.

Man räknar med att ungefär 10 miljoner internationella turister drabbas av magsjuka varje år. Så många som 20 till 50 procent av de som reser regelbundet drabbas. För att uppfylla de internationella kriterierna för turistdiarré så ska man ha besökt toaletten minst tre gånger under ett dygn. Ofta uppvisar man också symptom som kramper, illamående, lätt feber och uppblåshet. De flesta symptom uppstår redan första semesterveckan, men kan uppstå när som helst, även efter att man kommit hem. Det viktigaste om du drabbas är att drick rikligt med vatten!

Råd och tips om hur du undviker magsjuka på resan

  • Om du befinner dig i ”högriskländer” så bör du:
  • Undvika att äta mat (särskilt ouppvärmda tillbehör som dressing) som stått i solen.
  • Är glassen tillverkad på plats är risken ganska hög att den innehåller bakterier.
  • Tvätta händerna ofta och klia dig inte i ögonen.
  • Isbitar och kranvatten är ofta rena smitthärdarna.
  • Även färska grönsaker kan vara en riskfaktor.
  • Ät inte kyckling eller annat kött som du märker inte är helt genomstekt.
  • Rutinerade resenärer undviker magsjuka på semestern genom att äta där lokalbefolkningen äter. Undvik billiga ”turistfällor”.
  • Tänk på att sedlar och fjärrkontroller ofta är rena smittohärdar.

Läs mer om var du kan stöta på bakterier under resan och på så sätt undvika smitta av exempelvis magsjuka.

I dessa länder är risken störst att du ska bli magsjuk

Enligt statistik så är av olika anledningar Thailand, Tunisien, Turkiet, Mexiko, Egypten och Indien högriskländer vad det gäller turistdiarré. Minst risk för att drabbas av magsjuka har du bland annat i Japan, Spanien, Bulgarien, och Skandinavien.

Skulle oturen vara framme på resan så se till att uppsöka läkare på plats och få intyg på att du haft en rejäl magsjuka. Detta förbättrar dina chanser att få ut ersättning av försäkringsbolaget.

Många svenskar som varit utomlands en vecka eller två blir riktigt kassa i magen och skyller det gärna på att de fått i sig bakterier via nåt matställe. Vi är dock fullständigt övertygade om att det många gånger röra sig om osunda semestervanor. Dricker man till exempel mycket alkohol och ändrar mönster vad det gäller sömnvanor och när man äter och hur mycket, samt vad man äter så är det bara naturligt att magen säger ifrån. För mycket alkohol under semesterresan är förmodligen den vanligaste orsaken till att magen blir kass under semestern.

Montezuma
Magsjuka i Mexiko kallas Montezumas hämnd

Sunt förnuft och sunda vanor är och förblir det mest effektiva skyddet mot magsjuka på resan.

I USA kallar man förresten turistdiarré, när den uppstår i Mexiko, för ”Montezumas hämnd”. Montezuma var härskare över Aztekerna när Spanjorerna invaderade området. Andra benämningar som används på vissa ställen (om den uppstår i Egypten) är ”Faraos hämnd” eller ”mumie mage”.

Har du tips på hur du skyddar dig för att undvika smitta på utlandsresan? Skriv gärna här nedanför.

%d bloggare gillar detta: