Läkare Googlar patienters symptom – hur tillförlitliga diagnoser ger sökmotorn egentligen?

På senare tid har vi fått flera mail från upprörda människor som besökt doktorn och till sin fasa noterat hur han eller hon kliat sig lite förundrat i håret, satt sig ner vid datorn och Googlat symptomen! Detta har rört sig om allt från handskador till magbesvär.

Läkare använder InternetFör någon vecka sedan skrev även Aftonbladets krönikör Alex Schulman ett inlägg om hur han besökt läkaren med sin höggravida fru Amanda, som var orolig över hur hennes vattkoppor skulle påverka barnet vid födseln. Schulman skriver: ”Och sen satt han tyst och sa ´ja, du … ja, alltså, jag vet inte riktigt … ´ och så slog han på datorn och började googla. ´Googlar du?´ frågade jag häpet. ‘Ja, ska se om jag hittar nåt om det här´, svarade den unge läkaren frånvarande´. Paret Schulman bytte läkare.

Det är tyvärr alldeles för vanligt att vi ställer för höga krav på läkare. Ingen människa kan hålla reda på alla sjukdomar och komplikationer som kan uppstå, biverkningar av mediciner etc. Men att använda Google som ett diagnosverktyg kan vara mycket riskabelt. Det borde läkare känna till.

Hur bra kan Google vara på att komma fram till rätt diagnos? Förmodligen mycket bättre än vad vi ens kan föreställa oss. Det är en mycket avancerad sökmotor. Den är dock inte så avancerad att den ska användas som ett stetoskop eller annat läkarinstrument…

Googles algoritmer bestämmer vilka sidor som hamnar högt upp i sökmotorerna eller inte. Faktorer som spelar in är bland annat hur mycket länkar från andra artiklar en viss artikel har. Därför slår det ibland lite fel, och en artikel kan mycket väl ha ”manipulerats” till att presenteras högst upp i sökmotorn av sluga Internetsmarknadsförare. Det kan också vara så att det mest underhållande svaret presenteras först i Googles resultat (eftersom det fått mest klickar i sociala medier etc.) och inte nödvändigtvis det mest korrekta svaret. Betänk också att ingen dator ännu är tillräckligt smart för att tyda innehåll i bilder.

Farorna med att Googla sina symptom

I en brittisk studie publicerad i början av året varnade läkare för att använda Internet för självdiagnostering. Studien visade att kvinnor är mer benägna än män att vända sig till ”Doktor Google” för att söka orsak till och lösning på sina hälsoproblem. Det mest oroväckande är att studien också visade att en av fyra kvinnor som googlar symptom drar en totalt felaktig slutsats baserat på vad de presenterats för svar på nätet. Detta leder också ofta till att de självmedicinerar sig själva med helt fel mediciner.

Det krävs ingen Sherlock holmes för att räkna ut att detta beteende i kombination med att allt fler beställer receptbelagda mediciner från utlandet via Internet kan få rentav livsfarliga konsekvenser.


Enligt den brittiska studien så är de vanligaste hälsoproblemen man använder Internet till att söka svar på: diabetes, högt blodtryck, bröstcancer, sexuella hälsoproblem, artrit och svampinfektioner.

Varför vänder sig människor hellre till Google än till läkaren? Förmodligen för att de varken har tid eller råd att gå till läkaren (och om doktorn till råga på allt också använder sig av Google så…). Vissa hälsoproblem kan dessutom upplevas lite pinsamma. Dessutom är väntetiderna långa, och många upplever det som att de blir nonchalant behandlade. Därutöver är det förmodligen många fler än vad man kan tro som lider av läkarskräck.

En ännu mer häpnadsväckande frågeställning: varför vänder sig läkare till Google för att hitta svar på sjukdomar och dess botemedel? Visserligen pekar, föga överraskande, en del forskning på att medicinska experter är bättre på att söka på Google efter orsaker till och lösningar på hälsoproblem. De har bättre förkunskaper och sorterar och bedömer därför informationen bättre. Men det känns ändå inte helt gediget när en läkare vänder sig till Google för att få svar. Vi hoppas att det inte är så vanligt som det verkar…

Att de sedan använder Google som ett komplement när de kan sitta och arbeta i lugn och ro är ju en helt annan fråga. Men att göra det efter ett par korta frågor till patienten känns allt annat än seriöst och mycket opsykologiskt.

Har du någon erfarenhet av att din läkare kollat upp dina symptom via Google eller annan sökmotor på nätet? Skriv gärna till oss som kommentar nedan. Obs, du kan välja en fejkad e-postadress i e-post–fältet.

%d bloggare gillar detta: