Kål är en otroligt nyttig grönsak – läs allt om kålens effekt på hälsan

Kål

Det finns flera olika typer av kål, alla sorter har dock det gemensamt att de är mycket nyttiga. Arvikaborna har helt fattat grejen, då de länge har haft som tradition under sin marknadshelg, första helgen i oktober, att äta kålsoppa. Faktum är att från fredag till söndag doftar hela Arvika av den nyttiga kålsoppan, och i Arvika finns det i princip lika många olika typer av recept på kålsoppa som det finns invånare!

Vi har odlat kål i Sverige i över tusen år. Exakt hur länge vi har odlat kålen på våra breddgrader är det ingen som vet. Känt är dock att vikingarna uppskattade denna mångsidiga grönsak. Man tror att kålen kom till Europa via kelterna någon gång runt 600 år före Kristus.

Man har i olika kulturer använt kål som en medicinalväxt. De tidigaste dokumenterade fallen då man använt kål som medicin var i antikens Grekland.

Alla former av kål är rika på järn, kalcium, betakaroten, kalcium, fibrer, C-vitamin och olika typer av antioxidanter. Sorter som broccoli, grönkål och brysselkål innehåller dessutom folsyra och kalium.

Flera undersökningar har genom åren har visat att kål skyddar mot olika typer av cancer, att kålen innehåller ämnen som är bra för nervernas funktion, magsmätningen, våra muskler, blodkärlen, transporten av syre i våra kroppar och kolesterolvärdet. Alla kålsorter innehåller antiinflammatoriska ämnen, i synnerhet då rödkålen.

Vill du maximera hälsoeffekterna av kål har den senaste forskningen visat att du bör inkludera så många olika typer av kol som möjligt i din kost, och att ångkokning är mycket mer effektiv vad det gäller att bevara kålens näringsvärde jämfört med att till exempel tillaga den i mikron.

Förvara kålen i en plastpåse i nedersta delen av kylskåpet. Då håller den sig färsk 1-2 veckor. Frysta grönsaker har övrigt visat sig behålla näringsvärdet så du förlorar inga viktiga näringsämnen genom att köpa frysta kålsorter. Se dock till att inte tillaga dem i mikron…

%d bloggare gillar detta: