Hur nyttigt är Quinoa? Näringsvärde och kalorier

Hand in quinoa
Quinoa är nyttigare än till exempel ris eller pasta

Quinoa är ett ypperligt alternativ till kolhydratkällor som pasta, ris, potatis eller bröd.  Quinoa är ett frö från en ört. Den är släkting till spenaten och rödbetan och innehåller inget gluten.

Quinoan som har en lite nötig smak är väldigt nyttig då den innehåller mycket och fullvärdigt protein, bra fetter med bland annat en hel del omega 3, massor av mineraler och vitaminer som Zink, B-vitamin, kalcium, järn, kalium, E-vitamin och fosfor.

Quinoan är en ört som växer vilt i Sydamerika och den började odlas redan av Inkaindianerna och hävdas av vissa vara en bidragande orsak till att Inkaimperiet kunde växa sig så stort och mäktigt.

Quinoa sägs bland annat vara bra mot migräner (då den bland annat innehåller magnesium som är bra för blodkärlen), och hjärtsjukdomar. Dess rika innehåll av bland annat antioxidanter och fibrer skyddar i sig även mot andra sjukdomar som diabetes, gallsten, cancer, etc.


Vill du också bli stor och mäktig och frisk och bygga muskler rekommenderar vi att du äter till exempel Quinoa med grönsaker och fisk! Mycket nyttigare än så kan du inte äta.

Quinoa innehåller en hel del kalorier, men det som gör det till ett bra val vid viktnedgång är att det rör sig om bra kalorier, och att det är ett mycket mättande frö. På grund av sitt stora innehåll av aminosyror är Quinoa ett viktigt alternativ för vegetarianer.

Näringsvärde quinoa (per 100 gram):

  • 360 kalorier
  • Protein 12 g
  • Kolhydrater 60 g
  • Fett 7 g
  • Fiber 7,8 g
  • Natrium 5,7 mg
  • Fosfor 420 mg
  • Magnesium 170 mg

Siffrorna baserade på Saltå Kvarns ekologiska quinoa.

Röd quinoaDetta frö finns i flera olika färger, som svart, vit och röd. Näringsvärdet är i princip detsamma så skillnaden är bara estetisk. I övrigt finns det över 120 olika arter av quinoa. De vanligaste sorterna är guldfärgade, röda och svarta. Den röda sorten sägs ha ett lite segare tuggmotstånd och en kraftigare mer ”jordig” smak. Dessutom innehåller den något mer protein, fibrer och kalorier (men välj den sort du tycker smakar godast).

Ett svar på ”Hur nyttigt är Quinoa? Näringsvärde och kalorier”

Såg precis ett inslag om Quinoa och googlade mig hit. Nu blir det affären imorgon för att inhandla Quinoa.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: