Du är vad du äter bokstavligen enligt senaste forskningen inom DNA

Du är vad du äter

Uttrycket du är vad du äter har länge varit ett populärt uttryck för hälsomedvetna. Men man har inte förrän nu känt till att beståndsdelarna i maten vi äter letar sig in i de innersta delarna av våra celler och tar kontroll över våra genuttryck.

Enligt en ny studie utförd vid Nanjing Universitetet i Kina upptäckte man att byggstenarna till genetiskt material, microRNA, påverkas beroende på vad man äter. 21 deltagare fick lämna blodprov som testades för närvaron av microRNA från olika växter som vete, ris, potatis och kål. Resultatet av undersökningen visade att det fanns ungefär 30 olika MicroRNA i deltagarna blodomlopp. Det verkar som om microRNA också påverkar kroppens cellfunktion. Till exempel upptäckte man en speciell typ av MicroRNA som påverkar receptorer vad det gäller ”dåligt” kolesterol. Man tror därför att microRNA kan vara en tidigare oupptäckt funktionell molekyl i maten, precis som vitaminer och mineraler.

Upptäckten att växt microRNA spelar en roll i att styra människans fysiologi understryker faktumet att våra kroppar är högt integrerade ekosystem. Vi blir vad vi äter. Forskarna tror dessutom att denna upptäckt kan leda till en ökad förståelse för samevolutionen, det vill säga när två biologiska enheter interagerar vilket leder till en förändring i båda arterna. Till exempel uppstod vår förmåga att smälta laktosen i mjölk först efter att vi domesticerade nötkreaturen. Kan det på samma sätt vara som så att vi som art utvecklats i en viss riktning på grund av vilka växter vi odlat fram genom åren?

Det verkar onekligen som om denna studie är ytterligare en spännande påminnelse om att inget i naturen existerar i isolation. Allting hänger samman.

Källa: Scientific American

%d bloggare gillar detta: