Är tatueringar farliga för hälsan? Och hur dyrt och tidskrävande är det att ta bort en tatuering?

Tatuering på ryggen med tigermotiv
Kan det vara farligt att tatuera sig?

Tatueringar har blivit så vanligt bland såväl yngre som äldre män och kvinnor att det snart kommer att anses lite farligt och vågat att INTE ha en tatuering. De gamla fördomarna om tatueringar är så gott som bortblåsta och enligt Google har fraser som innehar ordet tatueringar över 200, 000 (!) sökningar per månad i Sverige, och då ska man tänka på att ungefär lika många eventuellt söker på engelska.

Hur som helst. Tatueringar är vanligt, och när man diskuterar ämnet diskuterar man framförallt motiv och placering eller om ”man ska eller inte ska skaffa tatuering”. Det är dock sällan man diskuterar hälsan och tatueringar. Kan det vara farligt att ”gadda sig”? Finns det några hälsorisker med tatueringar?

Under våren 2011 larmade kemikalieinspektionen att tatueringsfärger innehåller ämnen som är giftiga till den grad att de kan påverka arvsmassan. Av 31 undersökta färger vid en stickkontroll var det endast fem färger som inte överskred de rekommenderande gränsvärdena satta av EU. Det anmärkningsvärda är att i till exempel smink är det helt förbjudet att använda sig av cancerframkallande ämnen som bly eller arsenik men färgerna för tatueringar faller under helt andra lagar. Man tittar dock på att ändra lagstiftningen. Om och när dessa ändras får du som läser detta gärna lämna en kommentar nedan.

Enligt läkaren Birgit Eklund lakas färgerna ur med tiden och hamnar i lymfkörtlarna. Riskerna för att förgiftas av en tatuering (vilket bland annat drabbade förre landslagsstjärnan Fredrik Ljungberg) är inte stora, men heller inte obetydliga. Större tatueringar är också, helt logiskt, mer riskabla. Man vet inte riktigt hur allvarliga risker tatueringar kan innebära för hälsan långsiktigt eftersom det finns för lite forskning gjord inom området.

Detta med att dra på sig sjukdomar i samband med tatueringar utomlands var ett större problem förr när okunnigheten var större. Men vi skulle inte rekommendera att någon tatuerar sig utomlands i till exempel länder som Thailand, eller andra länder där hälsomyndigheterna inte är så nogräknade. Risken att drabbas av till exempel HIV eller gulsot (vad det gäller till exempel hepatit c är inte risken obetydlig) är visserligen låg men ändå större än här. Det kan väl omöjligen vara värt risken att dra på sig sjukdomar när man tatuerar sig även om det är billigare än hemma?

Brukar folk ångra sig och hur lång tid tar det att ta bort en tatuering?

Enligt det amerikanska dermatologiska institutets undersökningar vill så många som 17 procent ta bort sin tatuering. Av bland annat denna anledning räknar man med att i framtiden kommer det att vara en jätteindustri att erbjuda olika metoder för att ta bort tatueringar.


Det vanligaste sättet att ta bort en tatuering är med laser. Det tar ungefär mellan sex och åtta sessioner utspritt på sex till åtta veckor innan de är helt borta. De svåraste färgerna att ta bort är grönt, lila, brun, ljusorange och ljusblått.

Det finns alltid en risk att laserbehandlingen lämnar permanenta ärr, brännmärken och andra hudskador.

Det är extremt dyrt att ta bort tatueringar. En läkare vi pratade med uppger att det kostar ungefär 10 till 20 gånger mer att ta bort bilden eller texten från kroppen jämfört med vad det kostade att tatuera in den i skinnet.

Källor: DN, Livescience, Aftonbladet

Ett svar på ”Är tatueringar farliga för hälsan? Och hur dyrt och tidskrävande är det att ta bort en tatuering?”

Finns det någon färg som är helt ”säker” att tatuera in? Och varför har det inte gjort forskning om tatueringar och dess risker när det är så väldigt etablerat som det är idag? Jag menar, det är ju inte så att det uppfanns av dagens ungdomar även om trenden ökar..

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: