Vinterkräksjukan – allt du behöver veta om inkubationstid och immunitet etc.

Vinterkräksjuka kan ha ganska drastiska symptom

Vinterkräksjukan heter Winter vomiting disease på engelska, och finns över hela världen. Det är dock mest svenska tidningar som gör en stor grej av magsjukan och skriver krigsrubriker om utbrott och epidemier när den härjar som värst under vintertid. Därför kan man lätt få den uppfattningen att vinterkräksjukan är en sjukdom som mest drabbar Sverige. Men så är alltså inte fallet.

Varför heter den just vinterkräksjukan? Magsjukan kan man drabbas av året runt, men vi blir lättare drabbade under vintertid då immunförsvaret är försvagat, och eftersom vi vistas mer inomhus sprider sig sjukdomar till fler personer. Normalt varar säsongen för vinterkräksjukan mellan november och april med toppar mellan januari och mars.

Hur lång tid tar det innan man blir sjuk efter att man blivit smittad? Inkubationstiden på vinterkräksjukan är mellan 12-24 timmar.

Vad är det för symptom på vinterkräksjukan? Det som är mest utmärkande för vinterkräksjukan jämfört med många andra magsjukdomar är det hastiga förloppet. Man insjuknar mycket snabbt med kräkningar, magont och häftiga diarréer. Vissa får också symptom som påminner om influensa med muskelvärk, huvudvärk och hög feber. Man är normalt sett sjuk ett till tre dygn, och även om man känner sig frisk kan man fortfarande bära på smittan. Därför bör alla som insjuknat hålla sig hemma 48 timmar från jobbet/skolan efter att man blivit symptomfri.


Kan man vara immun mot vinterkräksjukan?

Man trodde länge att cirka en av fem personer inte kan få denna form av kräksjuka, att de var immuna. Detta stämmer till viss del. Men viruset ändrar sig ständigt och i slutändan dyker det upp varianter som ingen har skydd mot. Det är alltså aldrig för sent i livet att drabbas av denna sjukdom.

Man kan däremot få ett visst men kortvarigt skydd efter man varit sjuk, men det är fullt möjligt att bli sjuk flera gånger under samma säsong.

Vad ska man göra om man blir sjuk i vinterkräksjukan?

Framförallt ska du vara noggrann med att få i dig tillräckligt med vätska, och försök att få i dig lite näring också även om det tar emot. Gå absolut inte till jobbet utan se till att få tillräckligt med vila. Om symptomen inte avtar efter några dygn kan det vara en god idé att ringa närmaste vårdcentral för rådgivning.

Hur kan man skydda sig mot vinterkräksjukan?

Tvätta händerna ofta (det behöver dock inte vara med handsprit) och undvik bufféer och lösgodis på varuhus som står oskyddade (barn är ofta där och petar med fingrarna) och framförallt, undvik personer som är sjuka!

Vinterkräksjukan kan smitta de flesta...

Vinterkräksjukan är otroligt smittsam och sprids via mat som berörts av personer som är, eller är på väg att bli, sjuka. Den sprids också via direkt och indirekt kontakt (varuvagnar, räcken, etc!) och via vissa skaldjur som förvarats i vatten. Det händer också att importerade och frysta hallon innehåller viruset.

Det lär för övrigt vara en myt att vitpepparkorn skyddar mot magsjuka, även om det är svårt att motbevisa. Det kanske också är så att vitpepparkornen har en psykologisk effekt.

Det finns nämligen en stark psykologisk komponent vad det gäller spysjukor. Det finns flera exempel på spektakulära ”epidemier” som visat sig vara hjärnspöken i slutändan. Ett berömt exempel finns i USA där en man insjuknade hastigt under en basebollmatch efter att ha druckit en Coca-Cola varpå man drog slutsatsen att coca-cola burkarna på arenan eventuellt var förgiftade. Man gick ut med informationen i arenans högtalare varpå kaos utbröt. Det lokala sjukhuset blev fullständigt invaderat av sjuka människor. Ett ögonvittne beskrev sjukhuset som ”en krigszon”. När man väl analyserat innehållet i coca-cola burkarna på arenan kunde man konstatera att de inte var förgiftade. Trots detta lugnande besked var det många av de insjuknade som inte tillfrisknade direkt. Så stark är hjärnans kraft över våra kroppsliga system.

Noroviruset

%d bloggare gillar detta: