Sömn och träning – hjälper det att vara fysiskt aktiv om man har svårt att sova?

i Hälsa

Många inom vården menar att svenskarna aldrig haft så svårt att sova som nuförtiden. Vi har svårt för att somna in, svårt för att hålla oss i sömnstadiet, och om vi sovit hela natten upplever vi att vår sömn är av dålig kvalitet. Tröttheten vill inte ge med sig.

Det kanske vanligaste rådet man får höra om man har svårt att sova är att man ska röra på sig mer och träna regelbundet. Och visst är det svårt att argumentera mot det. Träning förbättrar så gott som alla hälsoaspekter, så även sömn. Men hur mycket påverkas vår sömn av träning egentligen? Är det självklart att vi kommer sova märkbart bättre om vi rör på oss mer? Om detta är, som vanligt, även de mest framstående sömnforskarna oeniga om.

Daniel f. Kripke, författare av ”Darkside of sleeping pills” hävdar att träning inte har så stor betydelse för de som lider av insomningsbesvär. Han tror istället att de som är mer fysiskt aktiva ofta är mer ute i dagsljus vilket har en ännu mer positiv effekt på sömn. Undersökningarna har dessutom visat att människor som jobbar i dagsljus har färre sömnproblem överlag.

Lawrence Epstein och Steven Mardon, författare av ”The Harvard Medical School Guide to a Good Night’s Sleep”, hävdar emellertid att undersökningar på män visat att man somnar fortare, når en djupare sömn och vaknar mindre sällan under natten om man tränar regelbundet. Epstein och Mardon hävdar dessutom att de positiva effekterna kan uppnås enbart genom att man höjer pulsen i någon form av träningsaktivitet tre gånger i veckan för att uppnå positiva resultat.

Den som lider av allvarliga och kroniska sömnproblem vet dock precis hur lite effekt 30 minuters träning, tre gånger i veckan ger på sömnen. Vissa individer behöver träna, eller hålla på med annan fysisk aktivitet, (gärna utomhus) flera timmar per dag för att kunna känna sig så utmattade att det verkligen leder till en bättre sömn.

För vissa hjälper inte ens hård träning. Många gånger kan detta då bero på någon form av ångestproblematik som behöver behandlas på andra sätt än de vanligaste strategierna vad det gäller sömnhygien.

Relaterade artiklar:

  1. Gå upp i vikt snabbt – tips för dig som lider av undervikt
  2. Så mycket sömn behöver du – och så lång insomningstid är normalt
  3. Man tröttnar fort på lågkalorimat visar undersökning – kan leda till jojo-bantning
  4. Trött efter lunchen? Så undviker du paltkoma

Lämna en kommentar

Previous post:

Next post:

H����¯�¿�½���¯���¿���½������¯������¿������½����¯�¿�½������¯����¯�¿�½������¿����¯�¿�½������½����¯�¿�½���¯���¿���½������¯������¿������½����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������¤lsoblogg