Solkräm – därför är solkrämerna så viktiga – köp bäst i test solskyddsfaktor 2024

Det är viktigt att använda solkräm om man är mycket i solen

Det blir tyvärr allt vanligare med hudcancer vilket kan kopplas samman med att vi exponerar vår nakna hud för solens strålar under för långa perioder under dagen.

Många verkar också tro att det är bara skadligt med sol när man är utomlands, men faktum är att solen här hemma i Sverige kan vara minst lika skadlig om man inte är försiktig. Om man åker utomlands på en ren solsemester efter att ha vistats hemma i Sverige under flera långa vintermånader är det i synnerhet viktigt att man skyddar sig.

Läkemedelsverket stoppade från och med 2023 flera solskyddsprodukter. Anledningarna till detta är flera, men främst att de saknar bevisning för effekt. Läkemedelsverket säger att ”Det är viktigt att skydda sin hud från solstrålning och därför är det extra viktigt att de solskyddsprodukter som finns på marknaden fungerar .. Antalet fall av hudcancer har ökat markant de senaste 10 åren. Solskyddsmedel är ett viktigt komplement till kläder, solhatt och skugga.”] Ingen av de stoppade märkena hittas bland våra rekommendationer. Bild nedan på vilka märken som blivit förbjudna av Läkemedelsverket.

Ny forskning:

1. Solkräm med zinkoxid vs. titandioxid:

  • En studie publicerad i Journal of the American Academy of Dermatology i januari 2024 fann att solkräm med zinkoxid kan ge bättre skydd mot UVA-strålar än solkräm med titandioxid.
  • Studien visade att zinkoxid var mer effektivt på att absorbera UVA-strålar, som kan orsaka åldrande och hudcancer.
  • Båda typerna av solkräm var effektiva på att skydda mot UVB-strålar, som kan orsaka solbränna.

2. Solkräm och hudcancerprevention:

  • En studie publicerad i British Journal of Dermatology i februari 2024 fann att regelbunden användning av solkräm kan bidra till att förebygga hudcancer.
  • Studien visade att personer som använde solkräm regelbundet hade en lägre risk att utveckla melanom, den allvarligaste typen av hudcancer.
  • Solkräm är inte en garanti mot hudcancer, men det är en viktig del av en strategi för att förebygga hudcancer.

3. Miljöpåverkan av solkräm:

  • En studie publicerad i Environmental Science & Technology i mars 2024 fann att vissa ingredienser i solkräm kan vara skadliga för miljön.
  • Studien visade att vissa ingredienser, som oxybenzon och octinoxate, kan skada korallrev och andra marina organismer.
  • Det finns miljövänliga solkrämer tillgängliga som inte innehåller dessa ingredienser.

Sammanfattning:

Det är viktigt att använda solkräm regelbundet för att skydda sig mot solens skadliga strålar. Solkräm kan bidra till att förebygga hudcancer och åldrande av huden. Det är dock viktigt att välja en solkräm som är effektiv och miljövänlig.

Källa: Bard

Varför ska man använda solkräm?

Solkräm skyddar huden mot de skadliga UVA- och UVB-strålarna. Det är inte alltid som solkrämen med högst solskyddsfaktor ger bäst effekt. Flera ”bäst i test”-undersökningar visar att det hänger minst lika mycket på kvaliteten på krämen. Välj dock helst inte den billigaste krämen du hittar.

I juni 2014 publicerades en undersökning vars resultat, för första gången någonsin, tydligt kan peka på att den som använder solskyddsmedel i ungdomen har mindre risk att drabbas av hudcancer senare i livet. För de grupper av befolkningen som använt solskyddsprodukter regelbundet i ungdomen så minskar förekomsten av cancer med tio gånger. Undersökningen utfördes visserligen på djur, men forskarnas besked är ändå tydliga: solskyddsmedel bör användas under ett barns hela uppväxt. Cellerna delar sig nämligen oftare (det är då cellerna är som mest känsliga) hos barn jämfört med vuxna, i synnerhet då hos spädbarn. Men det är förstås också av yttersta vikt att även vuxna använder dessa skyddande medel när man ska vistas i stark sol under längre perioder.

Solskyddsfaktor – bäst  i test 2024

Hawaiian tropics produkter med solskydd kommer ofta bra till i bäst-i-test sammanhang. Du hittar deras produkter och andra bra märken till billiga priser på Svenskt Kosttillskott.  Där hittar du även EVY Sunscreen Mousse (svensktillverkad), som fått bäst i test pris av bäst-i-test.se.

För solkräm med såväl bra pris som kvalitet rekommenderar vi också Yves Rocher SE på nätet. De har ett brett och bra utbud av billiga men bra solkrämer (och ekologiska) som skyddar huden mot solens skadliga strålningar, men också återfuktar huden och ger skydd mot rynkor och så vidare.

Enligt test.se är bästa solkrämen för barn Aco Kids 50.

Den mest sålda solkrämen internationellt sett är La Roche Anthelios SX. En av de nya produkter som bland annat amerikanska hudcancer-institutet rekommenderar heter Obagi Nu-Derm. Den innehåller Zinkoxid (partiklar ned till nano-storlek), en ingrediens som EU länge ansåg att det inte fanns tillräckligt med forskning kring för att den ska tillåtas.

Flera undersökningar de senaste åren har dock visat att produkten är säker och enligt Livsmedelsverket skulle solskyddskrämer som innehåller zinkoxid med största sannolikhet godkännas för försäljning inom EU redan för ett par somrar sedan. Vi har inte hittat någon sådan bekräftelse, men utgår från att beslutet helt enkelt blev lite försenat.

Hudtyp 2 som bränt sig i solen

Man delar upp huden i sex olika hudtyper.

  • Typ 1 är vita människor som bränner sig väldigt lätt i solen och som alltid blir röda i huden men aldrig bruna.
  • Typ 2 är ljusa människor som lätt blir brända, men sällan riktigt bruna (de blir dock alltid röda som en reaktion på solen).
  • Typ 3 är ganska beige i sin hudton, de blir lätt brunbrända och bränner sig då och då.
  • Typ 4 har en ljsubrun hud och bränner sig väldigt sällan.
  • Typ 5 har mörk hud och har inga problem med stark sol.
  • Typ 6 har svart hud och tål solen bäst av de olika hudtyperna. I Sverige har vi förstås alla hudtyper men majoriteten är typ 1 eller 2.

Man kan dela in olika typer av skyddande medel och dess solskyddsfaktor i fyra olika kategorier: Lågt skydd: spf 6-10, Medium: 15-25, Högt: 30-50 och Mycket högt skydd: 50 och uppåt.

Om du till exempel är hydtyp 2 och befinner dig i Medelhavet rekommenderas solskyddsfaktor 20-25. Därmed inte sagt att det är fritt fram att ligga och steka i solen i timmar. Moln ger för övrigt ett sämre skydd än vad man kan tro. Även tjockare moln ger bara ett lågt till medium högt skydd. Tunga och mörka regnmoln släpper igenom upp till 15 procent av solstrålarna och lätt soldis blockerar endast strålningarna med ungefär 20 procent.

Solkrämer kan blockera produktionen av D-vitamin

  • När solens strålar träffar huden bildas det viktiga ämnet D-vitamin i kroppen. Ansiktet, armar och ben ska blottas för solens strålar. Undersökningar visar dock att om man använder solkräm med solskyddsfaktor åtta och uppåt så bildas det inte D-vitamin i huden. För de som använder solskyddskrämer dagligen kan det vara en bra idé att komplettera med kostillskott med D-vitamin.
  • Det ska dock understrykas att det endast krävs 15-30 minuters solande för att dagsbehovet ska uppfyllas. Då är det överlag dystra vädret i Sverige förmodligen ett större problem.
  • Det viktigaste är att man alltid undviker att bränna sig i solen. Är man solbränd har man solat för mycket. Punkt.

Hur mycket solkräm ska jag använda? Och på vilka fler sätt kan man skydda sig?

  • Det beror på många olika faktorer. Hur mycket du är i solen, din hudtyp och så vidare. För barn är det extra viktigt att man utöver kläder och kepsar skyddar huden med hjälp av solkräm. Smeta in krämen ordentligt och glöm inga ytor (öronen är lätt att glömma bort till exempel).
  • Under förra året varnade forskare för att solkräm skyddar sämre än vad man tror. Problemet är att många smetar på sig ett för tunt lager solkräm (den hjälper dock mer enligt forskningen jämfört med inget solskydd alls). Den rekommenderade mängden solkräm för optimalt skydd är enligt forskarna 2 milligram per kvadratcentimeter hud. Ett annat problem enligt den nya forskningen är att många underskattar hur högt SPF de tror sig behöva.
  • Tänk också på att en T-shirt ger ganska dåligt solskydd när solen är som starkast. Börja alltid semestern i solen med att smörja in dig med en kräm som har hög solskyddsfaktor, för att sedan successivt pröva dig fram med krämer med lite lägre solfaktor. Vad du än gör ska du aldrig låta dig själv bli solbränd! Håll dig därför i skuggan större delen av tiden då solen skiner som starkast.
  • Avslutningsvis, det går inte att skydda huden mot solen genom att ”grunda” i ett solarium innan semestern. Solarium bör helt och hållet undvikas.

Har det kommit en någon ny typ av effektiv solskyddskräm 2023, som vi inte nämner i artikel. Skriv gärna till oss på mail@nyttigt.eu så uppdaterar vi. Läs också: Tips på brun utan sol.

Barn med skyddande kräm i ansiktet

3 svar på ”Solkräm – därför är solkrämerna så viktiga – köp bäst i test solskyddsfaktor 2024”

Solkrämer ska aldrig användas! De ger cancer! Krämerna innehåller nanopartiklar som går in i huden och påverkar blod och cellväggar! Samt många kemikalier som är direkt gifter för kropp och miljö, samt att krämerna skadar fiskarna när det kommer i vattnet!

En av Storbritanniens ledande solskyddsforskare, Brian Deffey, säger dock att kroppen tar upp en sån liten del av dessa skadliga ämnen att det inte är någon fara för att de ska orsaka till exempel cancer.

väldigt bra artikel. Jag har varit på flera kurser om hur farlig solen är, mycket mycket farligare än solkrämer nånsin kommer att vara. Smörj in er rejält, en hel näve behövs för hela kroppen!

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: