Plommon – den tama stenfrukten

Plommon i skål
Plommon

Det finns flertalet olika typer av stenfrukten plommon. Plommonträdet är ett fruktträd som började odlas mycket tidigt i mänsklighetens historia. Man tror att man först förädlade frukten någonstans kring Kaukasus. Odlade plommon omnämns flera gånger i bibeln, och det finns idag inga plommonsorter som växer vilt.

I Sverige varar säsongen för plommon mellan juli och september. Trots att det finns över miljonen plommonträd i landet så äter vi inte värst mycket plommon, vilket är synd då plommon är mycket nyttigt.

Plommon innehåller bland annat mycket C-vitamin, kalium, fibrer och antioxidanter. Dess mest omhuldade medicinska egenskap är att plommonet sätter fart på tröga magar! I alla tider har man använt plommon som medicin vid förstoppning. Främst är det fruktens fibrer och rikliga innehåll av sockeralkoholen sorbitol som sätter fart på magsmältningen.

Plommon är bra för magen, hjärtat och blodcirkulationen, de stabiliserar blodsockret, sänker kolesterolet, förbättrar kroppens järnupptag och stärker immunförsvaret.

Eftersom plommon är så mättande och bra för matsmältningsprocessen är den mycket effektiv vid viktminskning. Färska plommon innehåller strax under 50 kalorier per 100 gram. Katrinplommon (torkade plommon) innehåller dock 250 kalorier per 100 gram. Man bör överlag vara lite restriktiv med intaget av torkade frukter om man är mån om vikten.

Färska plommon är godast och nyttigast, men de duger även utmärkt om man torkat eller konserverat dem. Torkade plommon är goda att använda i matlagningen. Katrinplommon har länge varit populärt som smaksättning för till exempel fläskkött.

Persikan är för övrigt en känd släkting till plommon.

%d bloggare gillar detta: