Noni – illasmakande frukt men välrenommerad folkmedicin

Noni är en frukt som i olika delar av världen länge använts som folkmedicin mot bland annat trötthet. Noni är ett hawaiianskt ord och på engelska heter frukten Indian Mulberry.

Frukten innehåller över hundra näringsämnen och är bland annat känd för att den innehåller så många olika välgörande ämnen (mineraler, enzymer, fytokemikalier och vitaminer såsom Vitamin B, C och E). Det rör sig helt enkelt om en otroligt nyttig frukt.

Dessväre är Noni också berömt för sin vämjeliga lukt och smak.

Nonis latinska namn är Morinda Citrifolia och fick sitt namn av en lärjunge till Carl Von Linné som stötte på trädet under en resa med James Cook.

Noni sägs vara uppiggande, och frukten har använts som folkmedicin mot bland annat mensvärk och diverse magproblem. Länge trodde man också att Noni skulle hjälpa mot cancer men senare tids forskning har inte riktigt lyckats bevisa detta.

Det finns fortfarande lite forskning gjord kring Noni (dock har forskare upptäckt att frukten kan stärka immunförsvaret hos möss med cancer), men förespråkarna hävdar att den kan bota och/eller lindra diabetes, hjärtsjukdomar, högt kolesterol, högt blodtryck, reumatism, psoriasis, allergier, infektioner och inflammationer. Det tros också att den kan lindra bihåleinflammationer, mensvärk, magsår, artrit, depression, senilitet, förkylningar, etc, etc.

I Indien (inom Ayurveda) använder man denna frukt som folkmedicin mot astma och dysenteri. På Stillahavsöarna används den mot flera olika sjukdomar och i USA marknadsförs dess juice som en stärkande dryck som dessutom är bra för huden.

1998 stämdes ett amerikanskt juiceföretag av staterna Arizona, Texas och Kalifornien för att de kommit med icke evidensbelagda påstående, som att fruktjuicen bland annat skulle kunna användas som behandling mot HIV, inflammationer, hjärtsjukdomar etc.

Det råder ingen tvekan om att Noni är en synnerligen nyttig frukt, men som alltid ska man inte ha någon övertro på dess påstådda läkande effekter.

%d bloggare gillar detta: