Mat som gör dig sömnig

Att fler och fler svenskar lider av sömnproblem är ingen nyhet. Det kommer hela tiden nya böcker om hur man ska göra för att sova bättre, nya piller och hjälpmedel som sömnklockor och så vidare.

De klassiska tipsen för att man ska slappna av och bli sömnig inkluderar att sovrummet är svalt, att man undviker TV:n och andra starka ljuskällor timmarna innan sänggående och att man fått tillräckligt med motion under dagen. En annan viktig aspekt för att kunna bli sömnig i tid och sova lugnt och skönt är förstås maten vi äter.

Mat som gör dig trött

Många upplever att de blir sömniga av kolhydrater, medan andra tvärtom blir piggare av mycket kolhydrater precis innan man går och lägger sig. En banan är annars en klassiker för att locka fram sömnen. Andra frukter som sägs vara bra för sömnen är ananas, fikon och mango. Risnudlar, bakad potatis och vitt bröd är också, för vissa individer, positivt för sömnen/trötthetsnivån.


Ett glas varm mjölk är en gammal huskur för att man ska bli sömnig, och honung likaså. En tablett som innehåller såväl magnesium som kalcium kan också vara mycket effektivt för sömnen. OBS! Testa den magiska Manuka-honungen från Nya Zeeland.

Många lider av att det kommer upp syra från magsäcken under natten (detta kan ske utan klassiska symptom på halsbränna). Därför rekommenderas det att man låter det gå i alla fall tre timmar från sista måltiden tills att man går och lägger sig.

I övrigt vill artikelförfattaren poängtera att för honom har det ingen betydelse vilken mat han äter innan han ska sova. Han somnar inte på flera timmar ändå. Men det kan vara värt för dig som läser detta, som lider av lindriga sömnproblem, att prova på ovanstående.

Kosttillskott som påverkar sömnen

Jag har testat i princip alla kosttillskott som finns för att framkalla trötthet, och även förbättra sömnkvalitet och sömnlängd. Av alla örter och tillskott så är det bara ett enda som faktiskt fungerat, och det är Ashwaganda, även kallat ”indisk Ginseng”. Ashwaganda är en indisk växt, vars rot har använts i medicinska syften i tusentals år och det har under den senare tiden publicerats mycket positiv forskning kring dess olika användningsområden. Traditionellt har Ashwaganda främst använts för att stärka energinivåerna, tankeförmågan, smärta och inflammation (främst i lederna) samt som ett afrodisiakum för såväl kvinnor som män. Nuförtiden har det främst fått mycket uppmärksamhet för sin förmåga att dämpa orosnivåerna, och lättare depressiva tillstånd.

Det ironiska är att jag testade inte ens detta kosttillskott just för sömnen, utan för att flera undersökningar visat att det kan höja testosteron-produktionen, och därmed vara ett effektivt tillskott för styrketräningen. Det finns flera olika märken (det är viktigt att det innehåller tillräckligt mycket av det aktiva ämnet, annars kan man lika gärna äta sockerpiller), men det jag testat finns att köpa på Svenskt Kosttillskott. Länk till produkten. Den finns också att köpa i ren pulverform. Blanda pulvret i en smoothie, med ett glas varm mjölk eller i te.

Det handlar inte så mycket om vad vi äter som när vi äter

Visste du förresten att forskning visat att vi kan ställa om dygnet, eller lättare anpassa oss till en ny tidzon (och undvika jetlag) genom strategiskt fastande? Du gör helt enkelt som så att du fastar i 16 timmar och äter en måltid vid frukost. Våra biologiska klockor styrs nämligen till stor del av när och hur mycket vi äter.

Anti jetlag-fastan

För att undvika jetlag (eller kanske rentav vända tillbaka dygnet efter att ha utvecklat bisarra tider under semestern) ska man alltså undvika att äta 12-16 timmar innan frukosttiden i tidszonen man landar i. Det är sedan viktigt att man äter en rejäl frukost när tiden är inne. Följer man denna strategi blir det lättare att anpassa sig och slippa den fruktade jetlagen (som är värst när man åker i östlig riktning). Man tror att denna inre ”matklocka” synkroniserar med de faktorer som styr vår sömnklocka eftersom när våra förfäder hade ont om mat skulle de inte frestas att sova istället för att gå ut och jaga mat.

Har du tips på mat som gör dig trött får du väldigt gärna skriva en kommentar nedan.

%d bloggare gillar detta: