Kräksjukan är här – vinterns fruktade magsjuka drabbar södra Sverige extra hårt i år

Man som spyr efter att ha drabbats av okänd magsjuka
Kräksjuka orsakad av Caliciviruset är en av många varianter av magsjuka

[obs, äldre artikel. I skrivande stund 8/12 2020 har den inte anlänt och förmodligen håller den sig undan på grund av alla restriktioner i samband med Corona-pandemin]. Nu rapporterar Smittskyddsinstitutet att säsongens kräksjuka sprider sig som en löpeld lagom till julen. Antalet sökningar på hemsidan för ”kräk” på Vårdguiden har ökat kraftigt sista tiden vilket alltid är en säker indikator. Det börjar sedan ett par veckor tillbaka även synas i vården och i andra sektorer av samhället att kräksjukan tagit fäste.

Men samtidigt har den fruktade magsjukan inte ökat lika snabbt som den gjort de senaste åren vid samma tidpunkt. Man poängterar dock att detta inte är en garanti för att kräksjukan inte kommer bli lika besvärlig i år som förra året. Viruset har nämligen en tendens att snabbt kunna dyka upp i tidigare okända varianter.

Man tror att, baserad på förloppet så här långt, säsongens kräksjuka kommer att drabba de södra delarna av Sverige extra hårt. Förra året var det istället de norra delarna av landet som rapporterade flest fall av kräksjukan. Men det är många faktorer som spelar in, och förloppet och omfattningen av spridningen kan i princip ta vilken vändning som helst.

Läs mer om symptom, inkubationstid, och om pepparkorn hjälper och om vad som kan lindra kräksjukan orsakad av Calicivirus. Du får även tips i artikeln om hur du kan skydda dig, eller i alla fall minska risken att drabbas av kräksjukan.

Vinterkräksjukan eller magsjuka? Vad är skillnaden? Magsjukan är ett samlingsnamn för en rad olika magsjukdomar som kan bero på virus, bakterier eller parasiter. Vinterkräksjukan (Calicivirus) brukar dock vara mer aggressiv i såväl förloppet som med symptomen. Man kaskadspyr, har kraftig diarré, hög feber och så vidare. Oavsett vilken typ av magsjuka man har brukar symptomen vara högst obehagliga, men i de flesta fall ofarliga. Uppsök läkare om du får mycket hög feber som inte ger med sig inom kort eller om magsmärtorna känns mer eller mindre outhärdliga. Det ska heller inte finnas blod i avföringen vid en ”vanlig” kräksjuka.

Ett svar på ”Kräksjukan är här – vinterns fruktade magsjuka drabbar södra Sverige extra hårt i år”

Usch,detta är fullständigt vidrigt! Det måste tas fram medicinska botemedel mot alla former av kräksjuka,men även mot diarre och urinträngningar. Vaccin och medicin mot kräksjuka,diarre och urinträngningar borde vara självklart i hela världen.
Lägg resurser på human embryonal stamcellsforskning,
-lokalt,regionalt och globalt.

Kräksjukan skall stoppas nu!! Det är på tiden!

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: