Läs om populära viktminskningsmetoder 2020

Influensan – fakta|symptom|inkubationstid och hur du undviker att få den

Influensasäsongen står för dörren, men detta är inget oväntat besök. Varje år drabbas tiotusentals svenskar av influensan.

Tecknad bild på man som är sjuk i influensa

Fakta om influensan

Inkubationstiden på influensa ligger på ett par, tre dagar, men sjukdomsförloppet kan gå mycket snabbt. Man kan gå från att känna sig fullt frisk till att ha feberfrossa på bara några timmar. De vanligaste symptomen på influensan är muskelsmärtor, huvudvärk, frossa, halsont, hög feber, nysningar, hosta och rinnande näsa. Den stora skillnaden vad det gäller symptom mellan en vanlig förkylning och influensa är som oftast att influensan har ett snabbare förlopp och att värken i leder och muskler är mer uttalad och febern är högre. Febern ska vid en normal influensa ha lämnat kroppen efter 3-5 dagar. Har man feber längre än så bör man uppsöka doktor.


Man delar upp influensan i tre olika typer. A, som kan spridas över hela världen och skapa globala pandemier, B som har en mer begränsad och lokal spridning, samt C som yttrar sig mer som en kraftig förkylning.

Influensa är vanligare på vintern eftersom vi då vistas mer inomhus. Dessutom påverkar kylan slemhinnan och flimmerhåren i näsan som ger ett sämre skydd när det är kallt ute. Den optimala miljön för influensa är låg luftfuktighet och fem plus grader.

Hur många dör per år i influensan? Man räknar med att cirka 3000 dödsfall per år (i Sverige) kan härledas till influensa.

Hur undviker man att få influensan?

Håll dig undan sjuka människor. Influensan är otroligt smittsam, och är ett så kallat luftburet virus. Den sprider sig alltså när folk runtomkring dig hostar eller nyser. Störst är dock smittorisken vid direkt kontakt.

Influensan smittar när den kommer i kontakt med dina slemhinnor, till exempel när du petar dig i näsan eller kliar ögonen. Handhygienen är därför otroligt viktig i influensatider.

Hör du till en riskgrupp eller är gravid bör du också vaccinera dig mot influensan. Hur effektivt en vaccination kan tänkas vara är mycket svår att spekulera i.

Det finns de som hävdar att det går att skydda sig med rätt kost och att det skulle ge ett ökat skydd om man får i sig rätt mineraler och vitaminer. Exempel på födoämnen som sägs ge skydd mot influensan är grapefruktfrön, olivblad, echinacea, citroner (och annan C-vitaminrik frukt) och zink (finns i t.ex. skaldjur och nötter). Det finns dock lite eller obefintligt stöd inom forskningen för att man skulle kunna äta eller dricka sig till ett skydd mot influensan.

Men självklart är det så att du är bättre utrustad för att ta dig igenom en influensa om du äter rätt, tränar regelbundet och är i allmänt god form, samt vistas i dagsljus (frisk luft och D-vitamin från solen) regelbundet.

Något som forskningen allt oftare noterar är också vilken enorm inverkan sömnen kan ha på vårt immunförsvar. I influensatider är det extra viktigt att vi får tillräckligt med sömn.

Dessutom bör man lära sig stresshanteringsmetoder. Allt som får dig att slappna av och stressa mindre gör dig mer motståndskraftig mot virus.

0 kommentarer

0 kommentarer… add one

Lämna en kommentar