Influensa 2023 – 2024 – skydda dig mot influensan men oroa dig inte i onödan

Illustration av influensavirus

Antalet influensafall har ökat sista tiden men aktiviteten är fortfarande relativt låg.

Under förra säsongen var den relativt intensiv. Många befarade då att den skulle slå till samtidigt som Covid men det gjorde den inte riktigt på det sättet man trodde. Det blev inte det befarade kaoset i vården.

Influensasäsongen 2022-2023 var intensiv med en kraftig topp runt jul. En lägre topp kom i februari, dominerad av influensa B. H1N1(pdm09) utgjorde 56% av influensa A-fallen.

När det släpptes på restriktioner var man ännu mer oroad för att influensan skulle härja samtidigt som Covid. Detta var nämligen fallet sommaren 2022 i Australien (de hade sin värsta influensasäsong på fem år), under deras vinter, och södra halvklotet brukar vara en ”kanariefågel i gruvan” för hur influensasäsongen kommer yttra sig när vintern anländer till norra hemisfären.Under sommaren 2023 har influensasäsongen varit stark, men den har samtidigt inte överbelastat vården.

De flesta tror, med anledning av att immuniteten i befolkningen mot influensa är lägre än på länge på grund av att det knappt var några influensafall alls under de första åren med Corona, att det kommer bli en relativt tuff säsong igen 2023-2024.

Men som vi alla vet vid det här laget. Det finns lika många teorier om hur det ska bli som det finns läkare och epidemiologer. Det kan bli precis hur som helst. Det enda du kan göra som individ är att följa sunt förnuft. Vaccinera dig om du hör till riskgrupp. Tvätta händerna (även om Covid kanske inte smittar så mycket via föremål som man först trodde så är influensan fortfarande smittsam via olika kontaktytor), håll avstånd.

Det var A(H1N1), svininfluensan, som dominerade året innan Covid. I år verkar det enligt Folkhälsomyndigheten ännu vara oklart vilken sträng det blir, men det kan bli Influensa A och B. På grund av Covid rekommenderar FHM och WHO att fler än vanligt vaccinerar sig i år.  Är du i övrigt frisk behöver du dock inte oroa dig nämnvärt över de kommande veckornas ”krigsrubriker” i kvällspressen om ”dubbelhotet” från flunsan och Covid. Du vet som sagt vad som gäller. Håll avstånd, tvätta händerna, gå inte till jobbet sjuk.

Influensasäsongen brukar ebba ut runt mars, och ta fäste i november.

En stor fråga många läkare ställde sig första pandemiåret var huruvida åtgärderna mot Covid skulle leda till en ovanligt mild säsong (det blev som sagt en ovanligt lugn influensasäsong, men samtidigt stoppade inte åtgärderna mot Covid förkylningsviruset från att härja som vanligt i svenska skolor efter skolstart 2020, ej heller 2021. Detta ska nog således inte användas som en måttstock för något).

Undrar du om man kan ha influensan och Covid samtidigt? Svaret är enligt de flesta läkare tyvärr, ja. Detta kan ställa till det för immunsystemet även för friska individer. Dock finns det för lite forskning gjord om detta ännu för att säga något säkert. Vissa forskare pekar mer och mer mot hur det verkar som om vissa virus inte verkar kunna samexistera. Det är som om när ett virus tagit fäste i kroppen så ”stänger immunförsvaret luckorna” så att säga.

Årets influensa beräknas i övrigt inte bli någon epidemi eller bjuda på otrevliga överraskningar som en ny typ av sträng, som svininfluensan. Man kan dock aldrig vara säker på någonting i förhand. Normalt sett börjar dock den stora förkylnings-vågen i mitten av november. Influensan brukar slå till, och 2023 blir nog inget undantag, precis innan julveckan. Läs tips på hur du undviker influensa och känner igen symptomen, inkubationstid, etc.

Ibland anländer den senare än beräknat. Myndigheterna rapporterade 2019 först den  21/12 om att influensan anlänt till Sverige för säsongen.

I februari 2011 slogs det rekord i antalet anmälda influensafall. Under en vecka rapporterades 416 fall, vilket var den högsta noteringen sedan man började föra statistik 1993.

Under influensasäsongen 2012-2013 så drabbades Sverige av tre olika influensor; ”svininfluensan” A(H1N1)pdm09, säsongsinfluensa A(H3N2) samt säsongsinfluensa B. Det var med andra ord en ovanligt hård säsong för influensan, alla åldersgrupper drabbades och säsongen var hela 18 veckor lång. Faktum är att det dog fler människor i svininfluensan i Sverige denna säsong jämfört med pandemiåret 2009-2010 (det rör sig dock om väldigt få individer).

Detta virus, i folkmun kallat ”svininfluensan” slog till tidigt förr några år sedan i Sverige. Det var en man över 65 i Värmland som insjuknade vecka 42 (förmodligen smittades han utomlands enligt läkarna). Som de flesta tillfrisknade han dock efter en kort tids sjudom.

För bara några år sedan missade dock Folkhälsomyndigheten att förutspå influensavarianten Yamagata. I år ser man således, för säkerhets skull, till att influensavaccinet innehåller skydd mot fyra strängar av influensa (i stället för bara 3 som alltså var fallet förr). Strängarna som inkluderas i skyddet är Michgan, Singapore, Colorado/Victoria och Phuket/Yamagata.

Från myndighetshåll går man numera ut inför influensa-säsongen med rekommendationen (den är ungefär samma varje år) att de som är födda innan 1946, eller som är gravida eller lider av någon form av kronisk sjukdom bör vaccinera sig. De som befinner sig i en riskgrupp brukar få gå före i kön och vaccinera sig mellan oktober och februari. Gravida brukar få vaccinera sig gratis ända tills influensasäsongen börjar klinga av framåt våren. Förhoppningsvis gäller dessa regler även i år. Startdatum för årets kampanj för vaccinering är hur som helst den 19 november (Vaxigrip Tetra – ett vaccin som skyddar mot fyra influensastammar.).  Hör av dig till din närmaste vårdcentral för mer information. Observera att det tog slut på vaccinationer redan under hösten i fjol. Detta (brist på läkemedel blir allt vanligare tyvärr) kan uppstå igen så var tidigt ute med din vaccinering.

Från Folkhäsomyndigheten: ”Inför influensasäsongen 2016–2017 (på norra halvklotet) förändrades rekommendationen för influensa A(H3N2)-stammen jämfört med säsongen innan och B/Yamagata-linjetypen byttes mot en B/Victoria-lik. Trivalenta influensavaccin rekommenderades innehålla stammar som liknar följande stammar:”

  • A/California/7/2009 – influensa A(H1N1)pdm09
  • A/Hong Kong/4801/2014 – influensa A(H3N2)
  • B/Brisbane/60/2008 – influensa B (Victoria-linjen)

Det finns tre olika huvud-typer av influensa, A, B och C, och den mildaste varianten kan vara svår att ens skilja från en kraftig förkylning. Du skyddar dig på samma sätt mot alla olika typer av influensa; tvätta händerna ofta (vissa läkare anser att handsprit är att föredra under säsongsinfluensan medan andra anser att det räcker med tvål och vatten), undvik kontakt med sjuka människor och peta dig inte i näsa, mun eller ögon. När svininfluensan härjade som värst var människor i Sverige ovanligt medvetna om smittoriskerna och följaktligen var vi ovanligt friska det året!

Om du har haft influensan någon gång under senaste åren är risken mindre att du drabbas även under 2020 och 2021. Men du är ändå inte helt immun mot årets influensor. Men är du en frisk och stark individ har du inget att oroa dig för. Tidningarna nuförtiden har märkt att skräck säljer (Covid-artiklarna slår alla rekord) och kommer därför under vintern 2020 och 2021 och förmodligen alla vintrar under vår livstid, med jämna mellanrum, bombardera oss med budskap som ”chockinfluensan”, ”så skyddar du dig från mördarinfluensan” ”Nytt SARS på gång” ”Ny kommer det nya hotet efter Covid”, och så vidare. Men ta detta med en stor nypa salt och belasta inte vården i onödan. Ring rådgivningen på 1177 istället för att åka ner till närmaste Vårdcentral direkt,

Normalt sett är man riktigt dålig mellan fem till sju dagar om man får influensan, och man kan känna sig mycket hängig flera veckor efter att febern gått ner. Om du dock är sjuk mer än en vecka med feber, eller om symtomen kommer tillbaka kort tid efter att du frisknat till, eller att du drabbas av andningssvårigheter eller får ont i bröstet, eller har högre feber än 40 grader i mer än tre dagar bör du kontakta vårdcentralen. Risken finns då att influensan går över till lunginflammation eller någon annan allvarlig sjukdom. De allra flesta frisknar dock till efter ungefär en vecka.

P.S. Undvik att träna upp till ett par veckor efter att du blivit frisk. Att drabbas av influensan innebär en hård belastning på kroppen och det är onödigt att riskera sin hälsa genom att gå ut hårt med sin träning för tidigt.

Så stoppar du en förkylning från att bryta ut.

%d bloggare gillar detta: