Beställa mat online -fokus på säkerhet i hantering och leverans

Influensa 2020 – 2021 – skydda dig mot influensan men oroa dig inte i onödan

Illustration av influensavirus

Antalet influensafall har ökat sista tiden men aktiviteten är ändå fortfarande relativt låg. Det var A(H1N1), svininfluensan, som dominerade i fjol. I år verkar det enligt Folkhälsomyndigheten bli Influensa A och B. Totalt har 39 fall rapporterats hittills i vintern.  Är du i övrigt frisk behöver du dock inte oroa dig nämnvärt över de kommande veckornas ”krigsrubriker” i kvällspressen om flunsan.

[Uppdatering 16/3] Influensasäsongen håller på att ebba ut och var enligt myndigheterna mild denna säsong. Alltid något…

Årets influensa beräknas inte bli någon epidemi eller bjuda på otrevliga överraskningar som en ny typ av sträng, som svininfluensan. Man kan dock aldrig vara säker på någonting i förhand. Normalt sett börjar dock den stora förkylnings-vågen i mitten av november. Influensan brukar slå till, och 2019 blir nog inget undantag, precis innan julveckan. Läs tips på hur du undviker influensa och känner igen symptomen, inkubationstid, etc.

[Uppdatering 12/12. Myndigheterna rapporterar idag om att influensan anlänt till Sverige för säsongen]

I februari 2011 slogs det rekord i antalet anmälda influensafall. Under en vecka rapporterades 416 fall, vilket var den högsta noteringen sedan man började föra statistik 1993.

Under influensasäsongen 2012-2013 så drabbades Sverige av tre olika influensor; ”svininfluensan” A(H1N1)pdm09, säsongsinfluensa A(H3N2) samt säsongsinfluensa B. Det var med andra ord en ovanligt hård säsong för influensan, alla åldersgrupper drabbades och säsongen var hela 18 veckor lång. Faktum är att det dog fler människor i svininfluensan i Sverige denna säsong jämfört med pandemiåret 2009-2010 (det rör sig dock om väldigt få individer).

Detta virus, i folkmun kallat ”svininfluensan” slog till tidigt förra säsongen i Sverige. Det var en man över 65 i Värmland som insjuknade vecka 42 (förmodligen smittades han utomlands enligt läkarna). Som de flesta tillfrisknade han dock efter en kort tids sjudom.

Förra årets influensasäsong var relativt lugn och under sommaren var det också mindre fall rapporterade än vanligt.

För bara några år sedan missade dock Folkhälsomyndigheten att förutspå influensavarianten Yamagata. I år ser man således, för säkerhets skull, till att influensavaccinet innehåller skydd mot fyra strängar av influensa (i stället för bara 3 som alltså var fallet förr). Strängarna som inkluderas i skyddet är Michgan, Singapore, Colorado/Victoria och Phuket/Yamagata.

Från myndighetshåll går man numera ut inför influensa-säsongen med rekommendationen (den är ungefär samma varje år) att de som är födda innan 1946, eller som är gravida eller lider av någon form av kronisk sjukdom bör vaccinera sig. De som befinner sig i en riskgrupp brukar få gå före i kön och vaccinera sig mellan oktober och februari. Gravida brukar få vaccinera sig gratis ända tills influensasäsongen börjar klinga av framåt våren. Förhoppningsvis gäller dessa regler även i år. Startdatum för årets kampanj för vaccinering är hur som helst den 19 november (Vaxigrip Tetra – ett vaccin som skyddar mot fyra influensastammar.).  Hör av dig till din närmaste vårdcentral för mer information. Observera att det tog slut på vaccinationer redan under hösten i fjol. Detta (brist på läkemedel blir allt vanligare tyvärr) kan uppstå igen så var tidigt ute med din vaccinering.

Från Folkhäsomyndigheten: ”Inför influensasäsongen 2016–2017 (på norra halvklotet) förändrades rekommendationen för influensa A(H3N2)-stammen jämfört med säsongen innan och B/Yamagata-linjetypen byttes mot en B/Victoria-lik. Trivalenta influensavaccin rekommenderades innehålla stammar som liknar följande stammar:”

  • A/California/7/2009 – influensa A(H1N1)pdm09
  • A/Hong Kong/4801/2014 – influensa A(H3N2)
  • B/Brisbane/60/2008 – influensa B (Victoria-linjen)

Det finns tre olika huvud-typer av influensa, A, B och C, och den mildaste varianten kan vara svår att ens skilja från en kraftig förkylning. Du skyddar dig på samma sätt mot alla olika typer av influensa; tvätta händerna ofta (vissa läkare anser att handsprit är att föredra under säsongsinfluensan medan andra anser att det räcker med tvål och vatten), undvik kontakt med sjuka människor och peta dig inte i näsa, mun eller ögon. När svininfluensan härjade som värst var människor i Sverige ovanligt medvetna om smittoriskerna och följaktligen var vi ovanligt friska det året!

Om du har haft influensan någon gång under senaste åren är risken mindre att du drabbas även under 2015 och 2016. Men du är ändå inte helt immun mot årets influensor. Men är du en frisk och stark individ har du inget att oroa dig för. Tidningarna nuförtiden har märkt att skräck säljer (Ebola-artiklarna slår alla rekord) och kommer därför under vintern 2015 och 2016 med jämna mellanrum bombardera oss med budskap som ”chockinfluensan”, ”så skyddar du dig från mördarinfluensan” ”Nytt SARS på gång” ”Ny kommer det nya hotet efter Ebola”, och så vidare. Men ta detta med en stor nypa salt och belasta inte vården i onödan.

Normalt sett är man riktigt dålig mellan fem till sju dagar om man får influensan, och man kan känna sig mycket hängig flera veckor efter att febern gått ner. Om du dock är sjuk mer än en vecka med feber, eller om symtomen kommer tillbaka kort tid efter att du frisknat till, eller att du drabbas av andningssvårigheter eller får ont i bröstet, eller har högre feber än 40 grader i mer än tre dagar bör du kontakta vårdcentralen. Risken finns då att influensan går över till lunginflammation eller någon annan allvarlig sjukdom. De allra flesta frisknar dock till efter ungefär en vecka.

P.S. Undvik att träna upp till ett par veckor efter att du blivit frisk. Att drabbas av influensan innebär en hård belastning på kroppen och det är onödigt att riskera sin hälsa genom att gå ut hårt med sin träning för tidigt.

Så stoppar du en förkylning från att bryta ut.

0 kommentarer

0 kommentarer… add one

Lämna en kommentar