Hur farlig är solen? Även när ozonlagret är tunt kan du fortfarande sola utan oro

Soluppgång
Låt oss aldrig glömma att utan solen existerar inte livet

När det vankas sommar och sol börjar kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen att rapportera om ”ozonlarm, minskat ozonlager”, ”ökade fall av hudcancer” och andra teman på ”solen är farligt och du bör undvika att sola”.

I april 2012 skrev Aftonbladet en artikel om hur ozonlagret var 30 procent tunnare än normalt och citerade överläkare Margareta Frohm Nilsson som varnar för att solen är som farligast på våren eftersom man inte hunnit bygga upp pigmentet och att ”det räcker med 15-20 minuter i solen för att bli röd”. Underförstått enligt Aftonbladet är alltså rådet att för att undvika hudcancer ska vi sola högst 15 minuter per dag.

Vi kommer snart, precis som vid varje svenskt högtryck under sommarhalvåret, få läsa massor av liknande artiklar med vinklingen att det är ”farligt att sola och det blir bara farligare och farligare i takt med miljöförstöringarna”.

Men hur farlig är solen? Får man hudcancer av att sola mer än en kvart om dagen?

För det första är det helt väntat att ozonlagret (enligt WMO) blir tunnare efter en kall och lång vinter. När det varit mildare vintrar så tunnas inte ozonlagret ut lika mycket (som 2014). För det andra är det inte alla som delar Aftonbladets, eller för den delen, många läkares och andra förståsigpåares hysteri över solstrålarna.

Faktum är att det finns delade meningar inom vetenskapen om vad det egentligen är för faktorer som fått hudcancer att öka så kraftigt sedan 50-talet. Många pekar i stället på kosten som en mer bidragande faktor. En docent från Karolinska hävdade för några år sedan att den ökade förekomsten av hudcancer också  kan kopplas till kroppsresonant FM-radiostrålning (detta är dock en högst kontroversiell tes).

Visst råder det ingen tvekan om att det är farligt att sola för mycket, men att skrämma folk (många ängsliga människor tar sådana här larm bokstavligt) till att inte vistas i solen minimalt, eller rentav inte alls, är direkt vansinnigt.

Solen är en viktig källa för D-Vitamin och brist på detta vitamin kan leda till olika typer av cancer och andra dödliga sjukdomar. Forskarna inom D-vitamin hävdar att vi behöver sola mer, inte mindre. Dessutom har D-vitamin visat sig spela en större roll för immunförsvaret än tidigare trott, vilket är en mycket viktig faktor i Corona-virus tider. Läs mer om D-vitamin och immunförsvaret. 

Svenska forskare menar också att chansen är större att överleva cancer i prostatan, lungorna och tjocktarmen om man påbörjar sin cancerbehandling på sommaren eller hösten då nivåerna av D-vitamin fortfarande är höga. Detta är ytterligare, enligt dem, ett bevis på att solen är bra för oss.

Så, risken är förmodligen större att du drabbas av hudcancer om du solar för mycket, men samtidigt är chansen att du ska undvika att få, eller överleva, någon annan typ av dödlig cancer större om du solar mer.

”Solbrist lika farligt som rökning”

Enligt en ny rapport (juni 2016) från svenska forskare så riskerar de som lyder rådet att hålla sig undan solen så mycket som möjligt att förkorta sin livslängd med 0,5-2 år. De svenska överläkarna menar att allt fler nya rön (det är märkligt att man inte insett detta tidigare) pekar på att det är direkt hälsovådligt att undvika solen i för hög utsträckning.

Till exempel visar forskning att kvinnor som som inte får tillräckligt med sol fördubblar sin risk att drabbas av kardiovaskulära sjukdomar. Solbrist ökar även risken att drabbas av flertalet andra sjukdomar såsom diabetes och lungsjukdomar. De svenska läkarna menar att de som inte röker, men som sällan eller aldrig solar löper lika stor risk för att dö i förtid som de som röker men solar regelbundet. De råder svenskar att sola ”lagom” varje dag, ”en kort stund mitt på dagen” vad det nu kan innebära. Vi misstänker att med tiden kommer råden för hur mycket man ska sola öka markant. Hur som helst: undvik att bränna dig så mycket så det uppstår blåsor, och undvik också att sola flera timmar med solkräm, då det inte är alls säkert att den skyddar.

 

D-vitamin minskar risken att drabbas av MS

Enligt en stor studie som kanadensiska forskare publicerade i augusti 2015 så tyder det mesta på att individer som har D-vitaminbrist löper större risk att drabbas av Multiple Sclerosis. Rådet är att sola mer och att äta tillskott med D-vitamin under vintermånaderna (även om det är högst oklart hur effektiva dessa tillskott är).

Det finns forskning, och konstigt vore väl annars med tanke på att solen är en förutsättning för i princip allt liv, som pekar på massor av hälsobringade effekter från solstrålarna. Till exempel att de påverkar vårt könshormon (till exempel har forskning visat att män som solar sina testiklar ökar testosteronhalten med upp till 200 %!), blodtryck, energi- och blodsockernivåer, etc. Det råder heller ingen tvekan om att många människor mår psykiskt, och fysiskt, sämre under vinterhalvåret. Den så viktiga sömnen påverkas också av hur mycket solljus vi exponeras för. Till exempel kan det hjälpa för de som har svårt att somna på natten att de utsätts för mer direkt solljus på morgonen.

Råden enligt sansade läkaren, och specialisten på hudsjukdomar, Mats Berg, är att vi ska vänja vår bleka hud långsamt med ökad exponering av sol. Han menar också att vi inte ska vara överdrivet rädda för solen, och understryker att så länge vi inte solar så mycket att vi bränner oss är det ingen fara
Berg menar också att det inte finns tillräckigt med data för att bevisa att solkrämer med solskyddsfaktor skyddar mot malignt melanom, men däremot har det visat sig att de skyddar mot andra typer av hudcancer, och olika typer av hudskador. Du ska däremot passa dig för att sola extra mycket bara för att du använder solkräm med solskyddsfaktor.

Summa summarum: sola på, men inte så mycket att du bränner dig!

Solen penetrerar en skogsdunge

Solen har historiskt sett varit en symbol för välbefinnande och välgång, och i många kulturer sedd som själva livets källa, men i dagens katastrofmedier ses den som en symbol för en döende natur – en potentiell källa till död. Det mesta pekar dock på att solens hälsosamma effekter klart överväger de negativa. Fast det säljer förstås inte lika många lösnummer…

Källor:

Wmo.int

http://www.totalhealthbreakthroughs.com/2010/03/the-skin-cancer-myth/

Sunarc.org/

Netdoktor.se

http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/halsa/article291686/Vi-behover-sola-mer.html

aftonbladet.se (20160628)

%d bloggare gillar detta: