Här stöter du på flest bakterier och virus under resan – flygplanstoaletten, bilen och bussen/tunnelbanan

Det finns bakterier överallt

Vi vill förstås inte bidra till den svenska hysterin över bakterier. Ofta handlar det om kvällstidningar som försöker framställa de små bakterierna som gigantiska monster. Det finns nyttiga bakterier också. Det kan dock vara på sin plats att känna till att offentliga toaletter kan innehålla upp till 19 olika typer av bakterier. Dessa kan leda till att du blir sjuk om du missköter din handhygien.

Vi kommer i kontakt med hundratals ibland tusentals olika typer av bakterier varje dag. Detta betyder dock inte att vi ska drabbas av panik. Det viktigaste är att vi är smarta och inte berör ytor som vi vet är bakteriehärdar och att vi är noggranna med hygienen.

Under högtider som julen och under semestern reser vi mer än vanligt och kommer följaktligen också i kontakt med fler bakterier än brukligt. Det kan, beroende på var man reser, och hur man reser faktiskt vara en god idé att ta med sig handsprit på resan samtidigt som är medveten om de värsta smittohärdarna.

De värsta bakteriehärdarna under resan

Flygplanstoaletter är ökända i sammanhanget. De har nämligen många besökare men rengörs inte under själva flygningen. Dessutom är flygplanstoaletterna små och placerade i trånga utrymmen som inte direkt uppmuntrar passagerarna att tvätta sig ordentligt efter sitt toalettbesök. Flygplatstoaletterna är om möjligt ännu värre.

Det är inte bara flygplanens toaletter som är problematiska. Till exempel bör nämnas flygplansfiltar som delas ut till passagerare efter passagerare utan att tvättas däremellan (vissa flygbolag delar dock ut rena filtar i förseglade förpackningar).

Många flygbolag städar inte planen mellan flygningarna (det hinns helt enkelt inte med). Undertecknad hade en använd (!) blöja under sätet framför sig på sin resa till Spanien från Göteborg (RyanAir) förra våren. Det luktade inte blommor och personalens kommentar när jag bad dem ta bort den var kort och gott ”I am not going to touch that”. En källa vi pratat med på ett annat lågprisflygbolag hävdar att man i princip aldrig städar flygplanen ordentligt. Ofta röjer man bara snabbt bort ”det värsta” innan det lyfter igen. Snuskigt värre.

Covid 19 då? Coronaviruset

Covid 19

 

Så sprids Coronaviruset från person till person

Viruset tros smitta huvudsakligen via person till person kontakt, och viruset är luftburet. I skrivande stund tror CDC (amerikanska smittskyddsinstitutet) att avståndet för (droppsmitta via nysningar eller hostande) smitta av Corona mellan människor är 1, 83 meter (”6 feet”).

Det är inte helt känt hur länge Corona-viruset, Covid 19, kan ligga kvar på fasta ytor som metall, glas eller plast, men forskare tror (25/2, 2020), baserat på studier på liknande virus såsom SARS, att Covida-viruset kan ligga kvar på ytor från 5 minuter till 9 dagar (influensa virus kan som jämförelse bara ligga kvar på en yta i 48 timmar som längst). Forskarna konstaterar också att Corona-viruset kan torkas bort effektivt med vanligt köksrengörings-material såsom våtservetter. Rådet för att skydda sig är att vara noggrann med sin egna hygien och att torka av ytor och föremål som kan ha varit i kontakt med viruset med rengöringsmedel. Att du skulle smittas via att först röra ett smittat föremål är osannolikt, men det skulle i så fall ske genom att du tar på föremålet och sedan petar dig i munnen, näsan eller ögonen. Tvätta händerna frekvent med tvål, undvik nära kontakt med andra, rör inte din näsa, öron eller mun utan att ha tvättat händerna först.

Maten då? Det forskas för fullt hur smittan kan överföras via livsmedel. Rådet är att undvika opastöriserad mjölk, rått kött, eller mat överlag som inte blivit ordentligt tillagad. Det har hur som helst ännu inte kunnat fastställas helt att någon smittats via mat. Virus som Covid 19 kan generellt sett inte överleva länge utanför en värd, och det är osannolikt att man kan smittas via saker som mat eller till exempel paket från Kina (även om viruset skulle överleva så är det osannolikt att det är tillräckligt mycket av det på ett föremål för att kunna överföra smitta).


 

Tips på hur man minimerar risken att drabbas av  magsjuka utomlands.

Bussar och tunnelbanevagnar är också fulla av bakterier. Allt från rulltrappan till handtag på bussen kryllar av bakterier. Bussäten som är gjorda av tyg är svåra att rengöra, och rengörs därför inte…

Visserligen är det inte så många människor som har tillgång till din bil, men de har tillgång till samma bensinstationer som dig! En amerikansk studie visar att 71 procent av handtagen till bensinpumpen är smittade med bakterier som kan leda till sjukdom. Detta beror helt enkelt på att ingen kommer någonsin på tanken att rengöra handtagen…

I genomsnitt rör vi vårt ansikte 16 gånger i timmen… så om du inte är noggrann med att rengöra dig efter att du vidrört någon av ovanstående ytor är risken stor att du smittas av en bakterie!

Enligt företaget som tillverkar Kleenex är nedanstående offentliga ytor de allra smutsigaste:

  • 71 procent av handtagen till bensinpumpar
  • 68 procent av allmänna brevlådor
  • 43 procent av ytorna vi lägger händerna på i rulltrappan
  • 41 procent av bankomatknapparna
  • 40 procent av parkeringsautomater

Källor: Menshealth, nbcnews, CNN

%d bloggare gillar detta: