Hampaprotein – ett bra vegetariskt alternativ för den aktive

Man tror att hampan har odlats och förädlats av människor i mer än 6 000 år. Denna tåliga växt har använts i medicinskt syfte men också som livsmedel. Troligtvis har den sitt ursprung i Kina och kom till Europa mycket senare och då man använde den främst för fibrernas skull.

Är hampaprotein bra eller dåligt?

Hampaprotein är mycket nyttigt rentav, och räknas av många som en så kallad ”superfood”.

Obs, Hampaprotein finns att köpa i hög kvalitet, till ett bra pris på CDON.

Vad är Hampa?

Hampan är en ettårig ört som växer i de flesta klimatzoner på höjder upp till 3 000 meter över havet.

Från hampafrö utvinner man hampaprotein. Hampaproteinet är ett unikt vegetabiliskt protein som innehåller de åtta essentiella aminosyrorna samtidigt som man tillgodogör sig de tolv återstående icke-essentiella vilket betyder att hampaproteinet har likvärdiga egenskaper som det animaliska proteinet.

Oftast odlas hampan helt utan bekämpningsmedel vilket gör att den ofta är ekologisk. Fröna pressas kallt för att sedan, genom en naturlig process, bli själva proteinpulvret. Hampapulvret är rikt på mineraler och vitaminer och balansen mellan fettsyrorna omega-6 och omega-3 är optimal.

För de som är gluten- och laktosintoleranta är hampaproteinet ett bra substitut då det är fritt från laktos och gluten. Vissa upplever en förbättrad matsmältning när de äter hampaprotein.

Hälsofördelarna med hampaproteinet är många:

HampaproteinHögt innehåll av omega-3, rikt på järn och zink samt höga halter av fibrer och protein. Omega-3 minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och motverkar depressioner med ökad hjälp av serotonin i hjärnan. Järnet behövs för bildandet av röda blodkroppar och zink för immunförsvaret och för att bibehålla en normal kolhydratomsättning. Andra hälsofördelar är lindring av trötthet och utmattning samt normal hjärtfunktion.

Det har gjorts en rad studier på hampaprotein och dess påverkan på kroppen.
2008 publicerades ” Wei Sheng Yan Jui” en studie där man kunde se att hampaproteinet hade immunförstärkande och ””anti-trötthet”” effekter. Studien gjordes på djur.
2011 gjordes en annan studie där man hade gett djur hampaprotein och soja i sin mat. Resultatet blev att man kunde se förbättrad hjärthypertrofi och njurfunktion i samband med njursjukdom. Denna studie publicerades i ” Molecular Nutrition & Food Research”.

Då hampaprotein innehåller en låg halt av mättade fetter och innehåller de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6 har man sett att en konsumtion av omättade fetter är förknippat med minskad risk för demens. Detta samband kan man läsa om i ” Journal of Alzheimers sjukdom” från en studie som gjordes 2010.

Hampaproteinet har en gräsliknande och jordig smak. Oftast blandar man ut pulvret med mjölk eller vatten som då blir en proteinshake som kan tas före eller efter ett hårt träningspass. Man kan även ha det på fil (helst gammaldags, långsyrad fil eller Kefir) eller yoghurt eller i en smoothie. Den kan även användas som ingrediens i müsli eller direkt gröten.

 

%d bloggare gillar detta: