Halsfluss – smitta|symtom|barn|behandling

Med halsfluss menas en infektion på halsmandlarna. Virus eller bakterier angriper halsmandlarna och leder till symtom som att man blir akut sjuk och får svalgsmärtor högt upp i halsen. Om symtomen innefattar heshet, snuva och hosta är det mycket som talar för att det rör sig om en virusinfektion. Dessa symtom varar i genomsnitt en vecka. Andra vanliga symtom på halsfluss är dålig andedräkt, förstorade lymfkörtlar på halsen och rodnad i halsen.

Gommen

Små barn bör alltid besöka läkaren när de får sväljsvårigheter och ont i halsen. Ibland kan det bli aktuellt att operera bort halsmandlarna när barn drabbas av halsfluss.

Det är vanligt att halsfluss också leder till bihåleinflammation eller öroninflammation. Det är alltså viktigt att inte ignorera symtomen när de är kraftiga, utan besöka läkare.

Halsfluss smittar som oftast genom att händer kommer i kontakt med varandra, men också genom kyssar eller efter nysningar. För minskad smittorisk på dagis är det viktigt att barnens leksaker, tandborstar, nappar, etc. inte går från mun till mun.

Det bästa sättet att undvika halsfluss är att tvätta händerna, använda rena handdukar, etc. Sunt förnuft helt enkelt.

Behandling av halsfluss.

Om det rör sig om en bakteriell infektion (särskilt streptokocker) behandlas den med antibiotika. Om du smittats av virus kan symtomen lindras med receptfria läkemedel som lindrar febern och värken. Drick mycket vatten, och gärna varma vätskor. Halsfluss som är orsakad av virus går över av sig själv inom 1-2 veckor.

Hur vet man om man smittats av bakterier eller virus? Vad det gäller halsfluss som orsakats av bakterier så får man förstorade mandlar med beläggning och man har kroniskt ont i halsen med hög feber. Symtomen på virusinfektionen utvecklas lite långsammare och man är ofta förkyld i samband med att man får halsflussen. Man kan också ha halsfluss utan feber och andra symtom mer än att man har ont i halsen.

Mår du med andra ord riktigt dåligt och dina symtom inte verkar vilja ge med sig bör du alltså besöka vårdcentralen för provtagning. Tänk också på att undvika träning om haft ont i halsen länge. 

Källor: FASS, Vårdguiden, Netdoktor.

%d bloggare gillar detta: