Fullkorn minskar risken för sjukdomar och ökar livslängden

Att fullkorn är nyttigt har vi vetat länge och det kommer hela tiden nya undersökningar och studier som bekräftar detta. Enligt en färsk amerikansk studie minskar ett högt intag av fullkorn risken att man dör i förtid. Det som gör fullkorn så nyttigt är det höga innehållet av fibrer. Fibrer motverkar risken att drabbas av hjärtattack, luftvägssjukdomar och andra infektionssjukdomar. Dessutom hjälper fibrer till att minska bukfetman.

En annan undersökning visar att fibrer från fullkorn till och med kan vara mer effektiva än fibrer från frukt och grönsaker vad det gäller att motverka olika typer av sjukdomar, som till exempel cancer och diabetes.

Man är fortfarande osäker på exakt varför fullkorn är så nyttigt för kroppen men spekulerar i att det har att göra med dess antiinflammatoriska egenskaper.

Utöver fibrer innehåller fullkorn dessutom mycket järn och selen som bland annat stärker immunförsvaret.

Fullkorn som finns i spannmålsprodukter kan innehålla hela korn eller korn som malts ner eller krossats till fullkornsmjöl. Det som utmärker fullkornsprodukter är att alla delar av kornet behålls, kli, grodd och frövita.

Vad räknas till spannmål? Havre, korn, råg, vete, ris, majs, hirs, durra, etc.

Bra fullkornsprodukter inkluderar knäckebröd och grovt bröd, fullkornspasta, fullkornsbulgur, brunt ris, havregryn, fullkornscouscous med mera. Titta efter nyckelhålsmärkningen för att enklast hitta fullkornsprodukter i handeln.

Utöver fibrer, selen och järn innehåller fullkornsprodukter magnesium, antioxidanter, fenoler, kalium, folat, E-vitamin och växtsterosoler.

Det finns inga klara svar på exakt hur mycket fullkorn man ska äta, men Livsmedelsverket rekommenderar 90 gram fullkorn per dag för män, och 70 gram för kvinnor. Du får i dig tillräckligt med fullkorn om du äter ungefär 2 skivor knäckebröd och 1 portion fullkornsbulgur (eller fullkornspasta eller brunt ris) per dag.

Källor: Dietblog, Livsmedelsverket.

%d bloggare gillar detta: