De vanligaste skadorna vid träning – så undviker du de vanligaste träningsskadorna

Det är av avgörande vikt för vår hälsa att vi tränar regelbundet, men för att vi inte ska skada oss gäller det också att vi tränar på rätt sätt, med rätt utrustning och att vi får tillräckligt med vila. Träningsskador innebär ofta att vi får göra ett långt uppehåll i vår träning, och det är tungt att komma tillbaka efter en lång och ofrivillig viloperiod.

Några vanliga sporter som är synnerligen drabbade av träningsskador är till exempel handboll, hästsport, ishockey och fotboll. Men skador uppstår i alla former av fysisk aktivitet om man inte är uppmärksam.

Våra vanligaste träningsskador och hur du undviker och/eller behandlar dem

Skavsår uppstår om man använder skor som är för trånga eller för stora, eller som är nya och lite hårda. Förebygg skavsår genom att gradvis ”gå in” dina nya skor och använd häftplåster för att skydda fötterna.


Varför får man håll? Håll brukar man få om man är otränad, eller om man tränar för fort efter maten. Det är sannolikt så att håll beror på att det uppstår syrebrist i muskulaturen vilket leder till att det bildas mjölksyra. Håll är dock inte farligt, och du behöver bara stanna upp och slappna av en stund för att det ska försvinna.

Kramp är smärtsamt och kan bero på många orsaker, som att man är dåligt tränad, att man har försämrad cirkulation, järnbrist, att det är kallt i kombination med att man är dåligt uppvärmd, eller att man lider av vätskebrist. Du ska helst inte behandla kramp med att massera musklerna när de är intensivt sammandragna eftersom det oftast förvärrar smärtan.

Träningsvärk uppstår på grund av att när man tränat muskeln så uppstår det små bristningar i muskelfibrerna som ömmar när de läker sig själva. De flesta idrottsutövare hävdar att man inte ska träna musklerna som ömmar av träningsvärk utan att de ska få vila klart först. Inom bodybuilding, till exempel, tränar man sällan samma muskler två dagar i rad eftersom man har den uppfattningen att muskler enbart växer i vila. Å andra sidan finns det flera andra som hävdar att det är helt ofarligt att träna trots att man har träningsvärk, och att det är lite av en vanesak för musklerna att vänja sig vid belastningen.

Ledbandsskador är mycket otäcka idrottsskador, särkskilt i de fall då ledbanden går helt av. Den vanligaste ledbandsskadan är dock att ledbanden helt enkelt blir uttänjda. Symtomen på ledbandsskador är att man drabbas av svåra smärtor, blir instabil och får svårt att röra på den skadade kroppsdelen. När en ledbandsskada är framme bör du genast lägga på ett tryckförband, kyla ner den med kallt vatten eller en ispåse, och se till att kroppsdelen är i ett högt läge. Försök undvika alla former av belastning på kroppsdelen och kontakta sjukvården om det rör sig om kraftigare ledbandsskador. I de allra flesta fall kan man börja belasta den skadade kroppsdelen lite försiktigt redan efter bara några dygn.

Utmattningsbrott uppstår om man tränar väldigt ensidigt och extremt, eller om man utför övningarna med helt fel teknik. Utmattningsbrott innebär en stressfaktur på skelettet, och smärtorna som uppstår kommer ofta smygande vilket gör att du måste vara extra uppmärksam på om det gör ont i dina ben. Den vanligaste kroppsdelen som drabbas av utmattningsbrott är foten.

Knäskador är ofta väldigt svåra att bli av med. Ofta skadar man knäleden i samband med fall eller vid olika vridmoment som utförs hastigt (innebandy och slalom är två ganska drabbade sporter). Får man en knäskada ska man alltid uppsöka en läkare!

Vid benhinneinflammation sväller skenbenet upp och ömmar och gör ont. Benhinneinflammation uppstår som oftast om man tränar ensidigt eller om man tränar på hårt underlag (ofta i kombination med dåliga skor). Det är till exempel vanligt att otränade rekryter som gör lumpen får benhinneinflammation de första månaderna då det marscheras mycket i ganska olämpliga gåskor!

Muskelbristningar kan göra mycket ont, och det sägs att det gör ondare att få muskelbristning i musklerna runt revbenen än vad det gör att bryta själva revbenen!  Muskelbristningar uppstår som oftast vid en hastig rörelse och behandlingen som gäller är densamma som vid ledskador, det vill säga vila.

Det är väldigt vanligt att den som tränar vid något tillfälle får problem med sina hälsenor. Om du har för korta vadmuskler, är otränad eller använder olämpliga skor (låg klack eller hård klack) eller springer för mycket ”med tårna”, eller tränar på hårt underlag, är det mycket lätt hänt att påfrestningen blir för kraftig och att hälsenan drabbas av en inflammation. Se till att ordinera dig själv tillräckligt med vila om skadan är framme, och förebygg den genom att värma upp ordentligt innan du börjar träna!

3 svar på ”De vanligaste skadorna vid träning – så undviker du de vanligaste träningsskadorna”

Tack för en bra sida!
Liten kommentar bara:
”Vid benhinneinflammation sväller skenbenet upp och ömmar och gör ont.” Njä, skenbenet sväller inte upp…! För det första finns det olika slags benhinneinfammation, tex. överbelastning av m. tibialis anterior. Denna form av inflammation är harmlös, och försvinner nästan alltid utan behandling. En värre form av benhinneinflammation är överbelastning av de djupa vadmusklerna (bla. m. tibialis posterior), som till skillnad från den främre sitter medialt för tibia. Denna brukar vara lite vanskligare att bli av med.

Där råder delade meningar om benhinneinflammation är en påverkan av periosten eller bara muskulärt. Min uppfattning är att där vid överbelastning av m. tibialis posterior blir en större påverkan av periosten, möjligvis pga. muskelns långa utspring på tibia.

Tack för din utförliga kommentar Amanda!

Hej,

Jag bröt tiba (alltså ett ben i benet ) för sex veckor sen. När kan man börja träna ingen. jag har gått med mitt plastgips i snart tre vekor nu. och det har känst bra:)

tack på förahan.
/viktor

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: