Därför är tisdagar veckans värsta dag – till och med värre än måndag

Känner du att tisdagar är veckans sämsta dag? Du är inte ensam. Traditionellt sett har måndag ”marknadsförts” som veckans värsta dag, eftersom den markerar början av en ny arbetsvecka, och att det återstår maximalt antal dagar till nästa helg.

Tisdagar är värsta dagen anser mångaMånga har dock länge hävdat att måndagar är helt okej, med motiveringar som ”man är så trött att dagen försvinner förbi av bara farten, man hinner knappt förstå att helgen är slut”, ”det är alltid skönt att påbörja något nytt, att befinna sig i en brytpunkt.  Även om det bara rör sig om en ny vecka”, och att det är tisdagar som egentligen är den värsta dagen. Detta motiveras med ”sömnbristen som uppstod mellan söndag och måndag tar ett dygn att göra sig påmind”, ”vi är vare sig i början eller slutet av veckan. Tisdag är vardagslunken när den är som mest unken”.

I en undersökning, utförd på 3000 brittiska arbetare, med hjälp av appar (mappiness) på deltagarnas mobiltelefoner (de uppmanades att ge betyg på sitt humör på olika tider på dygnet och veckan) kom man fram till att den allra värsta tidpunkten på veckan är 11:45, tisdagar. Det är precis vid denna tidpunkt som de flesta känner sig minst lyckliga (den bästa dagen var enligt samma undersökning föga förvånande lördag).

Man tror att detta främst har att göra med att de flesta inleder arbetsveckan på måndagen med att ta det ganska lugnt, för att på tisdagen inse att de måste stressa för att hinna klart sitt arbete. Stressade människor är olyckliga människor.

Hur råder man då bot på ”tisdagsbluesen”? Utöver att inte skjuta på arbetsuppgifterna på måndagen ser man till att göra saker som känns meningsfulla, man jobbar aktivt på att förverkliga sina drömmar (skriva en roman, starta eget företag, hitta sin själsfrände, etc.), man tränar, man lär sig något nytt, man ringer någon närstående man inte pratat med på länge, man går ur sin bekvämlighetszon och tvingar sig själv till att göra något bra med tisdagen.

Sedan inser man förstås att om man utgår från att en dag, vilken dag som helst, kommer bli värre än de andra dagarna så blir det så. Alla dagar ska kännas meningsfulla, och man har bara sig själv att skylla om de inte gör det.

Ett bra tips för att man ska lära sig uppskatta det man har och vilja arbeta aktivt för att hitta ännu mer saker att glädjas åt i livet är att inskaffa en så kallad ”gratitude journal” (tacksamhetsdagbok). Den finns som app till iphone (men det går förstås lika bra att använda en traditionell dagbok och penna). Tanken är att man varje dag innan man går och lägger sig skriver ner vilka saker som varit bra med den, stora som små, och sedan betygsätter dagen som helhet.

Många tycker att detta först och främst får dem att inse att det finns mycket att glädjas åt i livet, vilket i sig ökar den inre tillfredsställelsen. Efter ett tag börjar de också se ett mönster, de upptäcker vad det är som får dem att känna sig lyckligare vissa dagar på veckan, och sedan kan de använda detta mönster för att göra varje dag till en så bra dag som möjligt. Oavsett yttre omständigheter är det alltid du som bestämmer om det är måndag, tisdag eller lördag hela veckan.

%d bloggare gillar detta: