Fitbit Surge är det bästa träningsarmbandet/smarta klockan på marknaden 2016. Du hittar den billigast här

När går vi över till vintertid 2016? Hur påverkar det hälsan?

I oktober ställer vi om klockan till vintertid Tidigare har vi skrivit om sommartid och hälsa och kom bland annat fram till att studier visar att hjärtattacker ökar i samband med att man drar fram klockan. I Kazakhstan har man till och med, på grund av hälsoskäl, förbjudit sommartid. Men när vi går över till vintertid då? Är det då istället bra för vår hälsa? Nej, tyvärr inte. Det finns ingen forskning som tyder på det.

Visserligen finns det en del individer som tycker det känns som att få en sovmorgon. Men många, särskilt utpräglade ”morgonmänniskor” får kämpa med att hålla sig vakna på kvällarna första tiden efter omställningen.

De som inte mår bra på kvällen och natten, som oroar sig eller är deprimerade, tycker att den ytterligare förlängda kvällen i och med vintertid är en ren plåga.


Det är framförallt unga människor och kvinnor som upplever det som ett problem de gångerna på året då vi skiftar tid. Det som är bra med att vi drar tillbaka klockan är att vi ges en chans att få lite mer morgonljus (det är förvisso till föga tröst för de som inte är morgonpigga…).

Det jag gillar med vintertid är att det känns som en gåva, att få en extra timme till skänks i samband med att vi drar tillbaka klockan! Mitt mål är alltid att göra något speciellt, rentav högtidligt denna timme.

När jag var yngre tyckte jag dock det kändes som att veckan efter vi gått över till vintertid var som att ha sovmorgon varje dag. De sista åren tycker jag emellertid att jag sover lika dåligt när vi går över till vintertid som när vi går över till sommartid. Många forskare har noterat dessa rubbningar i sömnen hos ett stort antal individer, i samband med tidsomställningarna, och tycker helt att vi ska skippa dem.

Det finns även andra problem som uppstår i samband med att vi drar tillbaka klockan en timme. Enligt en undersökning så missar så många som 1 av 5 svenskar ett möte i samband med detta. Å andra sidan, i Sverige har vi ju så många möten i tid och otid, att det kanske är rentav nyttigt när vi får en ursäkt att för en gångs skull skippa ett möte…

När går vi över till vintertid 2016? Vintertid år 2016 infaller natten till söndag den 30 oktober, vecka 43.

2 kommentarer

2 kommentarer… add one

  • Vi går över till NORMALTID och det är nog bara ren och skär inbillning att det påverkar oss. En timme kan inte göra någon skillnad!

  • Ja, det är nog kanske bara inbillning Barbro. :-)

Lämna en kommentar