Choklad – världens mest populära livsmedel- därför är chokladen beroendeframkallande

Choklad är förmodligen det mest populära livsmedlet i världen, och många hävdar till och med att de är beroende av choklad. Att chokladberoendet blir så starkt brukar man förklara med att chokladen innehåller ingredienser som höjer vår sinnesstämning. Många anser dock att det finns lite stöd för detta inom vetenskapen. Många av de ämnen som finns i choklad finns nämligen i ännu större koncentration i andra livsmedel också utan att ge effekten som choklad påstås skapa.

Forskarna tror istället att chokladen gör oss glada, pigga och kåta eftersom vi har en mycket kluven inställning till den. Å ena sidan är det att ”synda” lite att äta choklad eftersom den får oss att gå upp i vikt, och att fettet är onyttigt etc. Men samtidigt tilltalar smaken de flesta samtidigt som chokladen i sig är lite förföriskt exotisk.  Vi lär oss i tidig ålder att vi ska ”äta den med måtta”. Vår ouppfyllda önskan att äta choklad, till följd av återhållsamhet, blir alltså ett begär, som vi tolkar som ett beroende (beroende och begär är två väldigt skilda saker), nästan ett missbruk.


Ett ytterligare bevis på att det inte är några specifika och mystiska ämnen i chokladen som gör vårt ”chokladberoende” så starkt anser forskarna vara faktumet att det är mjölkchoklad och annan söt godis draperade med choklad som folk föredrar som mest. Det är förmodligen, enligt forskarna, så att det är chokladens huvudingredienser socker och fett som i huvudsak gör oss uppiggade efter att vi ätit en chokladkaka. För övrigt har man gjort kopplingar mellan choklad-konsumtion och depression, utbrändhet, etc.

 

Förmodligen hjälpte denna artikel inte ditt chokladberoende ett endaste dugg. Så, vad säger forskarna att man ska göra när chokladsuget blir som starkast då? Forskning visar att ett effektivt medel mot till exempel chokladbegär är en snabb promenad i 15 minuter då detta påverkar de delar i hjärnan som styr vårt belöningssystem. Promenaden, eller annan fysisk aktivitet, hävdar de hjälper till att reglera suget.

Det är ganska uppenbart att dessa forskare aldrig smakat på världens godaste choklad… norsk Firklöver.

Visste du förresten att Katherine Hepburn, en av de kändaste Hollywoodstjärnorna någonsin, förklarade sin skönhet och eviga ungdom med ”mycket choklad varje dag”.

Fler kända citat om choklad:

”Min terapeut säger att för att uppnå inre frid måste jag avsluta det jag påbörjat. Så idag har avslutat två påsar Nonstop och en chokladkaka. Jag mår redan bättre”. – Dave Barry

”12-stegsprogrammet för chokladberoende människor – befinn dig aldrig längre bort än tolv steg från närmaste chokladbit” – Terry Moore

”Styrka är kapaciteten att kunna bryta isär en chokladkaka i fyra bitar med sina bara händer, och bara äta en bit…” – Judit Viorst

Katherine Hepburn gillade choklad

Chokladätare är smartare och vinner fler nobelpris…?

Choklad gör oss smartare...?Den kanske mest uppmärksammade rapporten om choklad under senare tid författades av den framstående kardiologen Franz H. Messerli. Då så många studier pekat på att choklad innehåller ämnen som bromsar åldrande undrade han om det inte kan föreligga som så att invånarna i länder som konsumerar mer choklad också har bättre kognitiva funktioner (att man tänker skarpare helt enkelt) överlag. Men eftersom det inte finns någon data om länders kognitiva funktioner valde han att istället jämföra ett lands genomsnittliga chokladkonsumtion med hur många, per capita, vinnare respektive land har vad det gäller nobelpris.

När han tittade på statistiken hittade han en ”förvånansvärt kraftfull korrelation”. Schweiz är det land i världen som har flest nobelprisvinnare i världen per capita, och det är också det land som konsumerar mest choklad per capita. På andra plats när det gäller antal nobelprisvinnare i förhållande till antal nobelprisvinnare hittar vi Sverige, och på tredje plats Danmark.

Chokladkonsumtion och antal vinnare i nobelpriset stämmer in på de flesta länder. USA hamnar någonstans i mitten tillsammans med Frankrike, Nederländerna, Irland, Tyskland och Belgien. I botten på listan av Messerlis analys hittar vi Brasilien, Kina och Japan. Länder vars invånare inte är speciellt förtjusta i choklad, och som i förhållande till sin folkmängd inte heller vunnit värst många nobelpris.

Det enda land som inte riktigt passar in i statistiken är Sverige. Om man tittar till hur många nobelpris landet vunnit i förhållande till antalet invånare och chokladkonsumtion (6,4 kilo per person och år) skulle Sverige ha ungefär 14 nobelpris i sin samling. Vi har 32… Om detta skriver Messerli: ”Man kan inte riktigt undgå känslan av att endera uppvisar nobelkommittén i Stockholm en starkt patriotisk partiskhet när de väljer kandidater för dessa priser, eller så är det svenska folket extra känsliga för chokladens effekter, och till och med mindre mängder stärker markant deras kognitiva förmåga”.

Messerli har förstås glimten i ögat när han skriver ”Dessa data bevisar inte nödvändigtvis att människor som äter choklad utvecklar överlägsna intellektuella förmågor. Det kan ju exempelvis vara som så att smarta människor helt enkelt äter mer choklad…

I ett uttalande till Reuters säger förre Nobelprisvinnaren i fysik Eric Cornell att mörk choklad var hemligheten bakom hans framgång. ”Personligen känner jag att mjölkchoklad gör dig dummare. Mörk choklad är det som gäller. Det är okej med mjölkchoklad om du vill vinna nobelpriset i till exempel medicin eller kemi, men om du vill ha ett nobelpris i fysik så måste du i det stora hela hålla dig till mörk choklad”.

Hur det än ligger till med den saken så fortsätter choklad att fascinera, förtjusa och dela världen i två läger. Eller som Leslie Moak Murray uttryckte det: ”Det finns två sorters människor i världen. De som älskar choklad, och kommunister”.

%d bloggare gillar detta: