Bönor är nyttiga – hjälper till med vikten och motverkar cancer

i Kost

Bönor är ärtväxter som ursprungligen kommer från Amerika. Det finns flera olika typer av bönor, som till exempel vaxbönor, kokbönor, brytbönor och skärbönor.

bönorBönor är mycket nyttiga, och i synnerhet kidneybönor innehåller mycket antioxidanter. Bönor överlag innehåller bland annat mycket fibrer, kalium, järn, selen, protein, folsyra och vitamin b6.

När amerikanska jordbruksverket gjorde en undersökning på innehållet av antioxidanter i våra vanligaste livsmedel upptäckte man att tre typer av bönor hamnade bland de fyra främsta livsmedlen: små röda bönor, kidneybönor och pintobönor. Ytterligare tre typer av bönor hamnade topp 40.

Studier visar för övrigt att dieter som är höga i fibrer motverkar cancer. Det är inte bara antioxidanterna som är viktiga.

Enligt en ny undersökning så är bönor mycket effektiv mat för den som vill gå ner i vikt, eller behålla sin vikt. Det som gör bönor så bra i sammanhanget är framförallt att de innehåller mycket mättande fibrer. Enligt undersökningen så är de som regelbundet äter bönor 3 kilo lättare trots att de i genomsnitt äter 199 kalorier mer per dag (tonåringar som äter bönor äter i genomsnitt 335 kalorier fler per dag men väger ändå mindre än de som inte äter bönor). Även tidigare undersökningar har visat ungefär samma resultat vad det gäller förhållandet bönor och viktnedgång.


Bönor innehåller något mindre kalorier jämfört med kött, men är mycket mer mättande. Bondbönor innehåller 67 kalorier per 100 gram, och bruna konserverade bönor innehåller 99 kalorier per 100 gram.

Du behöver inte koka torkade bönor om du tycker det är omständligt. Konserverade eller frysta bönor är också nyttiga. Vita bönor i tomatsås innehåller bara 97 kalorier per 100 gram och är mycket mättande och nyttigt. Testa att piffa upp smaken med till exempel stark curry.

Bönor och andra baljväxter är inte bara hälsosamma utan också mycket billiga. De kom till Sverige för cirka 500 år sedan vilket var något av en välsignelse eftersom de håller sig länge torkade, och var en viktig föda under vintern.

Arkiv med artiklar om nyttig kost.

Relaterade artiklar:

  1. Hur nyttiga är jordgubbar?
  2. Russin är inte onyttiga – ett av våra mest underskattade mellanmål
  3. Ett äpple om dagen är bra för… hjärnan
  4. De största dieterna under året som gått – HCG-dieten, juice detox

Lämna en kommentar

Previous post:

Next post:

H����¯�¿�½���¯���¿���½������¯������¿������½����¯�¿�½������¯����¯�¿�½������¿����¯�¿�½������½����¯�¿�½���¯���¿���½������¯������¿������½����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������¤lsoblogg