Fitbit Surge är det bästa träningsarmbandet/smarta klockan på marknaden 2016. Du hittar den billigast här

Bli av med bukfetma med hjälp av fibrer

Resultatet av en ny studie i American Journal of Clinical Nutrition är ytterligare en indikation på att fibrer hjälper till att minska visceralt fett (bukfetma). Deltagarna, unga flickor och pojkar, åt en varierande grad mängd fibrer under den tid som studien pågick. I slutändan visade det sig att de som åt en kost bestående av lite fiber hade 21 % mer bukfetma, och de som hade en fiberrik kost minskade bukfetman med 4 %.

Big Man Big Stomach - Scenes from Morro Bay, CA beach 21 June 2008

Bukfetma kan vara svårt att bli av med

Experter rekommenderar oss att äta en kost bestående av 25-30 gram fibrer per dag. Det absolut enklaste sättet att få i sig mycket fibrer, och samtidigt hålla bukfetma stången, är att helt enkelt äta mycket grönsaker, bär och frukt!

Enligt svenska Livsmedelsverket bör man också äta mycket fribrer för att minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes 2.


Exempel på grönsaker med mycket fibrer: gröna ärter, pepparrot, brysselkål, morötter, palsternacka, groddar, blomkål och broccoli. Ät även baljväxter som bönor.

Fiberrika frukter inkluderar: äpple, päron, kiwi och passionsfrukt.

Svenska bär är också mycket fiberrika, som krusbär, svarta vinbär, hjortron och björnbär. Ät mycket och ät ofta!

Fullkornsbröd, havregrynsgröt, nötter och hårt rågbröd är andra exempel på bra fiberrika livsmedel.

En bra tumregel för att få i sig tillräckligt med fibrer är att en tredjedel upp till halva tallriken ska bestå av grönsaker, att du äter grovt bröd till maten eller mellanmål, och att du äter i alla fall en frukt om dagen. Ät också gärna en handfull nötter som mellanmål eller kvällsmat.

2 kommentarer

2 kommentarer… add one

  • Vilka nötter innehåller fibrer?

  • Alla nötter innehåller varierande mängder fibrer, mineraler, vitaminer, etc. Ät till exempel mandlar och valnötter.

Lämna en kommentar