Bantningsmedel – dessa finns på marknaden idag, samt en lovande ny medicin mot fetma

i Viktminskning

Det vetenskapliga magasinet The Lancet publicerade i dagarna resultatet av en stor studie på en ny medicin mot fetma. Läkemedlet som innehåller det verksamma ämnet Liraglutid ska injiceras en gång per dag. Personerna som ingick i studien över det nya bantningsmedlet gick i genomsnitt ner 7,2 kilo på 20 veckor, vilket gör detta bantningspreparat dubbelt så effektivt jämfört med andra mediciner för att påskynda viktnedgång som finns på marknaden. Det är oklart när denna bantningsspruta släpps på marknaden, och vilket namn den kommer säljas under.

Intressant att notera att de som fick Placebopreparat (”falska” sprutor) gick trots allt ner 2,8 kilo under dessa 20 veckor.

Det finns idag fyra stora läkemedel för bantning i Sverige:

Alli som hindrar en fjärdedel av fettet du äter att absorberas av kroppen. Alli är receptfritt och finns att köpa på nätet.

Reductil som påverkar signalsubstanser i hjärnan och ger en mättnadskänsla.

Xenical som minskar upptaget av fett i tarmarna.

Lepigen, som ökar energin och dämpar aptiten.


Såväl Reductil som Xenical är receptbelagda bantningsmedel, och ges endast till personer som anses vara i stort behov av dem.

Men saken är den att i slutändan finns det inga mirakelpiller, operationer eller andra medicinska genvägar för en långvarig viktminskning. Det går inte komma undan att om man vill gå ner i vikt och behålla vikten krävs det en omläggning i kost, en mentalt ny syn på mat som bränsle. Det är förstås också att rekommendera att man rör på sig regelbundet även om fettförbränning genom motion inte är ett måste för att gå ner i vikt.

Relaterade artiklar:

  1. Därför är träning inte så effektivt för att gå ner i vikt som man kan tro
  2. Kroppen bränner INTE mer fett dygnet efter träning
  3. Därför varierar vikten – använd hellre måttband och spegel än våg för att mäta resultat
  4. Viktiga upptäckter och nya förhållningssätt inom näringslära de senaste 20 åren

Lämna en kommentar

Previous post:

Next post:

H����¯�¿�½���¯���¿���½������¯������¿������½����¯�¿�½������¯����¯�¿�½������¿����¯�¿�½������½����¯�¿�½���¯���¿���½������¯������¿������½����¯�¿�½���¯���¿���½����¯�¿�½������¤lsoblogg