Årets rötmånad är en riktig rötmånadshistoria

Det blir allt svårare att värja sig mot rötan som sprider sig i svensk media. Är det inte Ufos i skyn så är det ekologiska kollapser, spöken och monster som flyter upp på stränderna. Runt denna period varje år gör tidningarna ett stort nummer av sommartypiska fenomen som ”hudcancer-skräck”, ”borreliainvasionen”, ”superdrunkningssommaren” och andra obligatoriska artiklar som den om den ”farliga rötmånaden”.

Dessa typer av artiklar genererar nämligen många nyfikna klick som ger bättre inkomster från annonsörerna. Sannerligen är det något som är ruttet i staten Sverige. Men med största sannolikhet kommer inte denna till synes fortsatt kalla månad leda till någon värre röta…

Det är nämligen så att myter är på väg att förvandlas till sanningar i takt med att pressade tidningar inte längre har råd med vare sig korrekturläsning eller faktakoll (eller så utelämnar de hela sanningen eftersom den sällan är lika säljande). Hur de skriver om rötmånaden är ett tydligt exempel på detta.

Rötmånaden är den period som infaller i slutet av juli och sträcker sig till slutet av augusti. Det är vanligt att denna period präglas av varmt väder och hög luftfuktighet vilket gör att bakterierna trivs extra bra. Enligt gammal folktro var även rötmånaden en period då folk var mer benägna att uppföra sig galet, och att kor födde kalvar med två huvuden, etc.

Det är förstås sant att värme och hög luftfuktighet främjar tillväxten av farliga bakterier. Men det är inget magiskt som sker bara för att vi går in i rötmånaden. Det beror helt och hållet på väderleksförhållandena. Är juni varm och fuktig är det mycket större risk att maten blir dålig då än att den skulle bli det under en kall ”rötmånad” i augusti. Det är egentligen helt galet att så många tidningar inte ens bemödar sig att förtydliga detta.

Fakta om rötmånaden

Ett annat ord för en vandringssägen är en ”rötmånadshistoria”.

Under rötmånaden står solen i Lejonets tecken (23 juli-23 augusti) som ligger i närheten av Sirius. Under antikens dagar kallades Sirius för Hundstjärnan.

Rötmånaden kallas hunddagarna i många länder I många länder kallas rötmånaden därför för hunddagarna (I engelsktalande länder heter perioden följaktligen ”Dog days”).

På den amerikanska börsen pratar man för övrigt om ”Dog Days of summer”, en period i slutet av sommaren då hela börsen går segare än normalt och en aktie som anses ha en dålig potential kallas för ”en hund”.

Det var romarna som först konstaterade (eller de var i alla fall först med att skriva ner ett namn för perioden) att maten generellt sett (men alltså inte varje sommar beroende på högtrycken) höll sig sämre under sensommaren. På latin kallas perioden ”dies caniculares” vars spår lever kvar i franskans ord för värmebölja: canicule.

%d bloggare gillar detta: